Top Banner

SMUK-begynderens startguide til bøgeskovens festivalklassikere

Farmor og Anette kommer. Kurt og Mor Karen er på plads, men jeg kan mærkeligt nok ikke finde Onkel Harry. Det kan der kun være én af to forklaringer på. Enten er SmukFest-appen ikke fuldt opdateret inden festivalstart – eller også er jeg en idiot til at lede i den.

Idioten, det er mig.

Jeg er Madsvins udsendte på Smukfest, og har til opgave at tage dig gennem menukortet på det, arrangøren med rette, kalder Danmarks Smukkeste Festival. Æstetikere vil næppe kalde det for Danmarks smukkeste madudvalg, og kulinariske feinschmeckere vil med al tænkelighed gå mange forgæves runder i skoven, hvis de tager til Skanderborg for at opleve nytænkning.

Det betyder ikke, at udvalget er dårligt. Langt fra. Der bliver bare langet 10 liter flødesovs over disken for hvert ruccolablad, hvilket siger noget om fordelingen mellem gammel dansk mad – og ja… mælkebøtteblade. Jeg har ikke data til at bakke det op, men der tegner sig et tydeligt billede i svinget til højre for Bøgescenerne henad natmadstid.

I det sving plejer Farmor at stå side om side med Mor Karen, og her får du henholdsvis tarteletter og ribbensteg. Her plejer Onkel Harry også at stå med sine boller slasket til med karry. Men jeg sidder lige nu, forud for festivalen, og kan ikke se Onkel Harry på listen.

Han udgår derfor fra startguiden, men det er bestemt en opfordring til at se efter, om der skulle være sket en fejl. Officielt efterlyser jeg hermed Onkel Harry, håber på opbakning, og går straks videre til startguiden.


Arizona Burger

En klassiker som garvede smukfest deltagere går målrette efter mindst én gang i løbet af festivalen. Dengang jeg selv blev introduceret til den, talte de andre i lejren om den som den største selvfølgelighed. – “Vi mødes ved Arizona Burger”. – “Ved hvad?”, -“Kender du ikke den?”

Jeg er sikker på, at der er andre burgere at finde i skoven, men klassikeren tager pladsen på startguiden.


Farmors Tarteletter

Her tillader eders udsendte madsvin at anbefale en sag, som han ikke selv spiser. Jeg har personligt aldrig rigtigt fundet kærligheden til tarteletter – for som barn syntes jeg at dejdimsen var som at sætte tænderne i en gammel avis af slagsen, der har været våd et par gange og tørret igen. Sovsen fin nok, men den foretrak jeg bare hældt ud over noget andet. Men fra både mine lejrkumpaner – samt fra folk og fæ bliver jeg fortalt, at tarteletterne er i orden hos Farmor.


Kurt’s Pizza og Con Carne

I beskrivelsen af sit eget madsted er Kurt ikke synderlig gavmild, og der er ikke engang et billede. Til gengæld er der ikke ingen dikkedarer. De skriver “It is what it is. Og det er godt!”


Mor Karens

Flæskesteg med kartofler og brun sovs. Hvis du har læst startguiden hele vejen hertil uden at skimme i teksten, så skulle du nu gerne have fornemmelsen af, at det klassiske (tunge) danske køkken er dækket på SmukFest. Det manglede da også bare, når nu man på den musikalske front serverer Rasmus Seebach og Thomas Helmig. Maden skal gå fint hånd i hånd med folkeligheden – det gør de, og de fylder hele fortovet.


Anettes Sandwich 

Aarhusianerne kender hende. Kender måske også den søde betjening, og kender måske alle varianterne. Vil du have et lettere (og grønnere) måltid end de førstnævnte i startguiden, så går du til Anette og får en veggie eller laks på groft brød.


Den fedt- og kødtunge liste herover er tænkt som en startguide. Men når jeg ankommer til skoven vil jagten straks gå ind på de listige, de skæve, de veganske – og som SmukFest selv afslører på hjemmesiden er der også kriblende i år. Jep. Jeg tror, jeg skal have insekter.

Vi ses i skoven!

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

3 Kommentarer

Skriv en kommentar