Singleton AntiAnti – Madsvin tester nyt udfordrende smagskoncept

REKLAME for Singleton: Madsvin var inviteret til dette arrangement.
Den 28. november rammer den skotske whiskyproducent Singleton den prisvindende cocktailbar Lidkoeb i København med et nyt smagskoncept kaldet AntiAnti. Konceptet lover at sætte fokus på smage, vi engang hadede, men med tiden har lært at elske. Du har mulighed for at købe billet til arrangementet, og Madsvin sendte Johan en tur til urpremiere på konceptet i Stockholm for at finde ud af, hvad du kan forvente dig af arrangementet:

Hvad skal du lave på næste onsdag, spurgte topsvinet, Mads, mig for nogen tid siden. Da jeg ikke umiddelbart kunne fiske bedre svar frem end ”holde onsdag”, fulgte han hurtigt op med et ”kunne du tænke dig at tage til Stockholm, smage whisky, drikke drinks og spise lidt?” … Og så simpelt kan det altså gå til, at man en meget tidlig onsdag morgen sad i et Intercity tog med kurs mod Kastrup Lufthavn.

Egentligt burde det være med en vis uro i maven, at jeg sådan rejste over landet og hoppede på et fly mod Stockholm med intet andet end en returbillet samme aften i bagagen. Briefingen jeg havde modtaget var nemlig temmelig kryptisk og simpel: Simpleton Whisky lancerer et nyt smagskoncept ved navn AntiAnti, hed det sig, kom og smag nye spændende indtryk baseret på ingredienser, vi afskyede som børn!

AntiAnti by Singleton

Klar på en udfordring? Foto: Diaego/Singleton.

Skal jeg være ærlig, var der nok en hel del ting en tre årtier yngre Johan ikke kunne lide, og som kunne trække traumetråde ind i voksenlivets kulinariske eventyrlyst, men slut-trediverne Johan elske dog trods alt både whisky og udfordringer, og har i de større danske madblogs tjeneste efterhånden nedlagt alt fra søpindsvin og indmad til hjerne og insekter… Så mon ikke også en dagstur til Stockholm i den dårlige smags tjeneste var til at overleve?

 

AntiAnti by Singleton

Da jeg mødtes med mine medrejsende i Stockholm Arlanda lufthavn, stod det hurtigt klart, at de var nogenlunde lige så uvisse som jeg på hvad der skulle ske fremadrettet:

”Jeg er ret overbevist om at jeg hverken kunne lide bacon, caviar, foie gras elle rødvin som barn,” mente én håbefuldt, mens en anden noget mere ildevarslende påpegede, at det formentligt var de færreste svenske børn, der brød sig om surströmming og skamkogte rosenkål. Meningerne var mange i taxaen fra lufthavnen, men spændingen blev først udløst da vi efter en tur igennem Stockholm Centrum med en kørestil, der mest mindede om en blind boksers paradeteknik, blev afleveret på et af Stockholms mere trendy barer og spisesteder, Tjoget.

champagne på tjoget

Enhver whisky-smagning bør starte med Champagne. For en gangs skyld har svensken fat i den rigtige ende!

Her blev vi mødt af repræsentanter fra Simpelton whisky med en overraskende lys, frugtig, blid og boblende whisky fra Champagne-området i Frankrig og en nærmere introduktion til AntiAnti konceptet:

Barndommen rummer mange dårlige smagsminder, hed det sig nu lidt uddybende. Smage som udfordrede, krævede tilvænning, og i visse tilfælde aldrig rigtig vandt indpas. Den eneste kur mod denne slags dårlige smagsminder, viste en undersøgelse man havde sponseret, var at få ingrediensen serveret på en ny, overraskende og lækker måde. Derfor havde Singleton allieret sig med den svenske kok (nej, ikke den svenske kok) Petter Bäcklund, som i dagens anledning havde produceret tre små hapsere på tre af barndommens forhadte ingredienser – serveret på en ny og lækker måde. Deraf navnet. AntiAnti.

Men hvordan relaterer det så lige til whisky, spørger den opmærksomme læser så måske? Jo, ser I… Whisky, tænkte man, led under lidt samme imageproblem. Det virkede let som en lidt gammel, støvet, mandsdomineret og rå drink, og fortjente ligeledes en ansigtsløftning. Derfor havde man ladet lokale bartender fra Tjoget (som i øvrigt er blevet kåret verdens 29. bedste cocktailbar) under kyndig ledelse af nogle gode, danske drenge fra Lidkoeb kreere to whisky-cocktails, som både skulle understøtte hapserne og forhåbentligt vise nye, spændende sider af whisky – også for dem som ikke nødvendigvis var fan af den skotske nationaldrik. Hele konceptet bliver lanceret som en cocktailpakke til 190 kroner pr. person, og vil ramme både Stockholm og København i november.

Ville det fungere? Det var dét, vi sammen med den samlede svenske verdenspresse skulle forsøge at afgøre, men først skulle vi altså lige smage på aftenens hovednavn uden for mange forstyrrende elementer. Vi blev derfor ført til barens chambre séparée, hvor vi uforstyrret kunne fordybe os i Singletons smag og aroma.

 

Singleton 12 – findes der begynder-whisky?

Singleton bliver produceret i byen Dufftown i området Speyside (hvor mastodonten Glenfiddich i øvrigt også holder til). Whisky fra Speyside er ofte karakteriseret ved at være lette, frugtige, bløde og nærmest småsøde. Singleton 12 års whisky, som skulle danne basis for aftenens cocktail-arrangement, var absolut ingen undtagelse til denne regel. Farven var gylden honning med et strejf af rav og her var masser af frisk æble og pære i både duft og smag, lidt lys karamel og fine afdæmpede noter af vanilje og eg fra fadlagringen. Alkoholprofilen var blød og rund, smagen til den søde side og helheden absolut let-drikkelig uden de store dikkedarer.

Singleton smagning

Der smages på Singleton 12 samt to andre “benchmark” whisky’er. Jeg kan godt lide onsdag.

På denne måde lever Singleton i min optik rigtig godt op til deres erklærede mål med Singeton 12: at skabe en blød, mild og drikkevenlig whisky, hvor de fleste kunne være med. Om der skulle være mere eller mindre spark på, kan man som whisky-elsker altid diskutere, men gættede i hvert fald på, at vi her havde en whisky, som kunne gøre sig godt som ingrediens i cocktails hvor man ønskede en ikke for markant whisky-profil.

 

AntiAnti er whisky, sild, Fernet Branca og blå ost

Mine forudsigelser skulle vise sig at holde stik, da vi efter et kort, berusende break returnerede til baren, og Tjogets mindre hær af bartendere synkront begynde at shake og servere aftenens første cocktail: en frisk blanding af ingefær, kombucha (en form for japansk fermenteret te populær på Vesterbro), æblesirup, lime og Singleton 12. Cocktailen, kaldet Timeless, var som starter både frisk, perlende og markant syrlig med en spicy note af ingefær og en varmende bund af sødlig, frugtig whisky. ”Ikke whisky nok,” brummede madverdens latino-udgave af John Mogensen (aka Thomas fra Madetmere) ved min side, og det kan han for så vidt have ret i, men rundheden og fylden fra whiskyen var tilstede i den ellers friske drink, og som aperitif til folk, der ikke nødvendigvis brød som om whisky fungerede det skam mere end fint.

cocktails og hapsere

Sild, oliven og ingefær-cocktails.

Til den første cocktail ankom også aftenens første to hapsere: whisky-marineret sild med letrøget fløde på knækbrød toppet med friteret kartoffel og purløg, og hertil et luftigt focaccia med mascarpone-ost og oliventapernade.

Efter dagens tanker om surströmming og skamkogte rosenkål fra frost var det tid til at ånde lettet op. Måske var jeg et mærkeligt barn (okay, bare stryg måske), men jeg har faktisk altid elsket både sild og oliven, og fandt derfor ikke frygt men gensynsglæde i disse to udmærkede men ikke synderligt provokerende eller innovative bidder, som dog med deres sødme og fedme gjorde sig fint til den spicy kombucha-cocktail.

Lidt mere karakter og udfordring kom der straks over aftenens anden servering, i hvert fald for de af os som ikke just faldt i gryden med Fernet Branca og blå ost som spæd. I heat to lagde drinksmedene fra Lidkoeb nemlig stærkt fra land med et twist på den klassiske Old Fashioned cocktail baseret på rå mængder Singleton 12, vermouth infuseret med kakaonibs, Fernet Branca og Angustora bitter garneret med et twist af appelsinskal. Jow jow. En kæwerasler af en cocktail ville de nok kalde det på den ansvarlige bartenders hjemegn i Viborg, hvor madanmelderen i stedet ville vælge ord som ”et markant andet udtryk af whisky set i forhold til den mere blide og medgørlige forgænger.”

Blå ost og whisky på Tjoget

Blå ost og Fernet Branca… Jeg er fan??!

Cocktails baseret udelukkende på spiritus kræver tilvænning, men ikke desto mindre viste aftenens anden cocktail – specielt efter noget tid til udvanding i glasset – en overraskende dybde med et væld bitternoter, florale noter, diskret frugt, lægeurter, medicinskab, citrus garneret med et æselspark af alkohol, som gjorde sig overraskende godt til aftenens sidste servering: en lille cookie på hasselnødder og mandler toppet med en Roquefort creme og sukker-syltet appelsin.

I denne, ingredienserne taget i betragtning, ret attraktive pakke fandt man en sprød, blød, syrlig, kraftig og overraskende sød bid, der på en eller anden måde bandt den Viborgske kæweraskler-cocktail sammen og skabte en helhed større end summen af dens dele i aftenens klart mest udfordrende men samtidig måske bedste parring.

Og således fandt AntiAnti konceptet til sin ende, efter tre små bidder og to fornuftige cocktails. Som de sande smagsdommere og madører vi er, blev vi naturligvis hængende i baren, sippede til cocktails, filosoferede (på klogeste vis!), gensmagte på minder og fortalte røverhistorier. Samtidig forsøgte jeg at besvare det spørgsmål, som Madsvin egentligt havde sendt mig i byen for at besvare: Hvad f… er AntiAnti, og hvorfor skal *du* deltage?

 

AntiAnti – Madsvins dom

AntiAnti er mere en smagsoplevelse end en madoplevelse. I virkeligheden handler det ikke om mad, men om whisky. For 190 kroner får man først og fremmest to innovative cocktails, som rammer hver deres ende af whisky-spektret. Fra det let-drikkelige til det alkoholiske, bitre og udfordrende. Undervejs på rejsen fra whisky-novice til bittermatros bliver man understøttet af små bidder, der på hver sin vis understøtter og højner oplevelsen.

På trods af lovning om gensyn med ubehagelige smage og minder, må bidderne siges at ligge i mere behagelige og tilgængelige ende af smagsspektret. Mæt bliver man ikke, men det er som sådan heller ikke meningen, da hele oplevelsen serveres fra 17 – 19 og dermed er tænkt som en art gentænkning af den klassiske aperitif. Arrangementet er dermed i bund og grund tænkt til dig, som gerne vil udfordres på din opfattelse af whisky, og søger en alternativ måde at starte din aften i byen på.

Baren på Tjoget

Baren på Tjoget. Her kunne man godt have blevet lidt længere. Foto: Diaego/Singleton.

Når alt kommer til alt var cocktailene og deres forskelligartede leg med whisky som ingrediens i vores optik det absolut mest spændende ved oplevelsen, fra det søde, friske og spicy til det mørke, bitre og sært dragende. Det er da også med minderne om en lukket og slagkraftig kombination af kakao, bitterhed og medicinskab, der pludseligt åbnede sig til en favnende og floral (men stadig slagkraftig) helhed i takt med at isen smeltede i vores glas, at vi takker Singleton for en hyggelig oplevelse i Stockholm uden alt for ubehagelige flashbacks til barndommens ulidelige kræsenhed.

 

Vil du selv prøve kræfter med AntiAnti by Singleton?

Så har du muligheden d. 28. November kl. 17.30-19 på Lidkoeb i København, hvor Petter Bäcklund sammen med de dygtige drenge på Lidkoeb vil genskabe menuen og oplevelsen fra Tjoget i Stockholm. Billetter koster 190 kroner og udløser to cocktails samt tre små hapsere med sild, oliven og blå ost.

Reklame

Mød forfatteren

IT nørd, Metalhead og madblogger af guds nåde. Begår lange indlæg med højt LIX-tal på min personlige blog http://johanjohansen.dk

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.