Saltede citroner – Opskrift på de lækre saltcitroner

Saltede citroner
Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
4.6 fra 18 stemmer
Print Pin

Udstyr

Et sylteglas

Ingredienser

 • 5 stk citroner økologiske!
 • 3 dl salt (almindelig grov salt kan fint bruges)
 • vand – men kun, hvis du mangler til at dække citronerne i glasset
Saltede citroner

Sådan gør du

Saltede citroner

 • Skyl dine citroner og tør dem af – læg én citron til side. Skær et kryds i de resterende citroner på langs og skær næsten i bund – det er vigtigt at citronerne stadig hænger sammen.
 • Fyld dine citroner med salt og gnid også lidt salt på ydersiden af citronerne.
 • Læg nu citronerne i et skoldet sylteglas (du finder lige det, du har, der passer bedst i størrelsen). Pres citronerne hårdt når de er i glasset – det er meningen at citronsaften skal presses ud, og citronerne skal ligge meget tæt. Hæld resten af salten henover.
 • Tag nu den citron du lagde til side og pres saften fra den ned i glasset. Hvis citronerne er dækket af væde lukker du blot låget nu – hvis ikke, så hælder du lidt mere citronsaft eller kogende vand på toppen, til citronerne er dækkede.
 • Opbevar dine saltede citroner i 2 måneder i et mørkt og køligt sted og vend dem et par gange så saltet fordeles, når du husker det – derfra kan de opbevares i køleskab, hvor de kun bliver bedre med tiden.

Noter, tips og tricks

Dine citroner bliver kun bedre med tiden. Mine bedste er +1 år gamle, og de smager vidunderligt.

Saltede citroner er en genial smagsgiver

I nyere tid er saltede citroner noget af det bedste, der er sket for min madlavning. For lidt over et år siden besluttede jeg mig for at prøve at lave den marrokanske specialitet selv, og siden da har jeg i rigt omfang brugt de saltede citroner til at smage min mad til.

Saltede citroner er dybest set en saltsyltning, eller fermentering, hvor salten over tid går ind og nedbryder den bitre smag i det hvide fra citronen – en proces der tager 1 måned (men du venter lige 2 måneder med at bruge dem – tak mig senere). Når det er sket står du tilbage med et produkt der giver den mest intense og fantastiske citrussmag, du kan forestille dig, uden at bidrage med syre. Det åbner op for en helt ny måde at smage ting til på, og især citronintensiteten, du kan få ind i din mad, vil du blive glad for.

Saltcitroner – Kan bruges alverdens steder

Derfra er det egenlig ret let: når du vil bruge dine citroner fisker du en citronbåd op fra glasset, og finthakker både skal og citronkød (fjern eventuelle kerner), og tilsmager med det hvor du nu har lyst.

Det bedste af det hele? Det er enormt let at lave

“Hvornår skal man bruge citronerne”, tænker du måske. Og svaret er meget genkelt: oftere end du tror. Jeg bruger mine saltede citroner i et væld af dressinger, marinader og gryderetter ligesom det også kan bruges som hurtig citrustopping på en dejlig grillet squash eller et lækkert stykke kød.

Her kan du også bruge saltcitroner: Boeuf Bourguignon | Coq au vin | Svinekæber i cider

Saltede citroner i billeder

Et godt tip til dine saltede citroner

Når du laver dine citroner vil du få lyst til at prøve dem af lidt tidligt i forløbet. Det kan du fint gøre, men hold det på et absolut minimum. Dine citroner er bedre efter to måneder, og derfra bliver de kun bedre og bedre.

Mine egne er i dag +1 år gamle, og jeg har netop nu lavet en ny portion, som bare får lov at stå, så jeg kontinuerligt kan have saltede citroner med mange måneder på bagen – ganske enkelt fordi de smager bedst der.

Hvad bruger man saltede citroner til?

Dressinger, marinader, gryderetter og som topping på mad, hvor du gerne vil have citrussmag.

Kan jeg bruge andre citrusfrugter?

Ja – absolut. Appelsiner, grapefrugter og limefrugter er oplagte at bruge – husk dog at de skal være økologiske.

Hvor stammer saltede citroner fra?

De stammer fra det marrokanske køkken, hvor de er en uundværlig ingrediens i den meget velsmagende mad fra køkkenet.

Ingredienser i denne opskrift

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

23 Kommentarer

 1. Kan de opbevares i køleskab i de 1-2 måneder de skal trække, er jo mørkt og køligt?
  Eller er det for køligt?

 2. Hej Mads,

  tror jeg skal begive mig ud i salte citroner, så jeg kan lave ægte marokkansk tagine 🙂 Der hører sig jo salte citroner til!

  Jeg vil dog hører, ved du noget om hvad holdbarheden er på citronerne? – her tænkes der efter de 2 mdr. og de er taget i “brug”.

  • Hej Carsten,

   Jo længere de står desto bedre bliver de. Mine ældste er snart 1,5 år gamle, og de smager så fuldstændigt fantastisk, at man ikke begriber det 🙂

   Om der er en reel udløbsdato? Pas. Jeg beholder dem til de er væk, eller til der, mod forventning, skulle gå noget syge i dem.

   – Mads

 3. Punkt 5: Opbevar dine saltede citroner i 2 måneder i et mørkt og køligt sted og vend dem et par gange så saltet fordeles, når du husker det – derfra kan de opbevares i køleskab, hvor de kun bliver bedre med tiden.

  Mener du at de skal tages ud af glasset og ompakkes ?
  – Eller er det nok at ryste glasset godt ?

 4. Hej Mads
  Kan jeg have hældt for meget kogende vand på citronerne, så mælkesyrebakterierne er blevet massemyrdet? De fik et ordentligt skvæt. De har nu stået tre uger og dufter himmelsk, men er stadig hårde som friske citroner i skallen.
  Vh Marianne

 5. Hej Mads,

  Er det okay at alt salten ligger nede i bunden af glasset? Og når du skriver “og vend dem et par gange så saltet fordeles”, betyder det så, at man godt må åbne glasset løbende og vende citronerne med saltet (men skal så stille dem i køleskabet efter?) eller skal man vente med at åbne det til efter et par måneder?

  MVH
  Freja

  • De skal helst være under væde – men jeg har selv oplevet problemet, og for mig er det gået OK. Man kan få et agregat til at putte i toppen af sine glas når man fermenterer – kan dog ikke huske hvad det hedder 🙁

   • Hej
    Jeg har lige saltet citroner, og har brugt en lille ren fyrfadslysestage af glas til at tvinge citronerne ned under overfladen.

    • Hej
     Jeg forsøgte at lave saltede citroner kun med citroner – ingen vand. De var helt dækkede af saft og alligevel kom der mug på dem så jeg smed dem ud. Jeg havde dem i et sylteglas m gummipakning. Det samme skete da jeg forsøgte at salte ingefær og gurkemeje. Hvad gør jeg forkert?

 6. Økologiske citroner er også overfladebehandlet med mindre det står specifikt at de ikke er. Jeg har været heldig at finde økologiske ikke overfladebehandlede i Rema1000.

  • Mine citroner smager himmelsk, de er ca over 2 mdr siden jeg syltede dem og jeg brugte kun citronerne eget saft, havde ikke set det med kogende vand.
   Har brugt det en dejlig ristet med kylling og det smagte vildt godt.

 7. Hej. Jeg har syltede citroner i køleskab, der nu er 3 måneder gamle. De mangler væde efterhånden. kan jeg putte mere salt eller evt. vand på ? Og skal jeg fjerne dem fra det kolde skab?

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?