Saltede citroner – Opskrift på de lækre saltcitroner

I nyere tid er saltede citroner noget af det bedste, der er sket for min madlavning. For lidt over et år siden besluttede jeg mig for at prøve at lave den marrokanske specialitet selv, og siden da har jeg i rigt omfang brugt de saltede citroner til at smage min mad til.

Saltede citroner er dybest set en saltsyltning, eller fermentering, hvor salten over tid går ind og nedbryder den bitre smag i det hvide fra citronen – en proces der tager 1 måned (men du venter lige 2 måneder med at bruge dem – tak mig senere). Når det er sket står du tilbage med et produkt der giver den mest intense og fantastiske citrussmag, du kan forestille dig, uden at bidrage med syre. Det åbner op for en helt ny måde at smage ting til på, og især citronintensiteten, du kan få ind i din mad, vil du blive glad for.

Genial smagsgiver

Derfra er det egenlig ret let: når du vil bruge dine citroner fisker du en citronbåd op fra glasset, og finthakker både skal og citronkød (fjern eventuelle kerner), og tilsmager med det hvor du nu har lyst.

Det bedste af det hele? Det er enormt let at lave

“Hvornår skal man bruge citronerne”, tænker du måske. Og svaret er meget genkelt: oftere end du tror. Jeg bruger mine saltede citroner i et væld af dressinger, marinader og gryderetter ligesom det også kan bruges som hurtig citrustopping på en dejlig grillet squash eller et lækkert stykke kød.

Her kan du også bruge saltcitroner: Boeuf Bourguignon | Coq au vin | Svinekæber i cider

Saltede citroner

Saltede citroner – Sådan laver du de lækre saltcitroner

4.5 fra 13 stemmer
Print opskrift Pin opskrift
En nem opskrift på hvordan du laver de lækreste saltede citroner.

Anbefalet udstyr (reklamelinks)

Et sylteglas

Ingredienser

 • 5 stk citroner (økologiske!)
 • 3 dl groft havsalt (almindelig grov salt kan også bruges)
 • vand (kun hvis du mangler til at dække citronerne i glasset)

Sådan gør du

Saltede citroner

 • Skyl dine citroner og tør dem af – læg én citron til side. Skær et kryds i de resterende citroner på langs og skær næsten i bund – det er vigtigt at citronerne stadig hænger sammen.
 • Fyld dine citroner med salt og gnid også lidt salt på ydersiden af citronerne.
 • Læg nu citronerne i et skoldet sylteglas (du finder lige det, du har, der passer bedst i størrelsen). Pres citronerne hårdt når de er i glasset – det er meningen at citronsaften skal presses ud, og citronerne skal ligge meget tæt. Hæld resten af salten henover.
 • Tag nu den citron du lagde til side og pres saften fra den ned i glasset. Hvis citronerne er dækket af væde lukker du blot låget nu – hvis ikke, så hælder du lidt mere citronsaft eller kogende vand på toppen, til citronerne er dækkede.
 • Opbevar dine saltede citroner i 2 måneder i et mørkt og køligt sted og vend dem et par gange så saltet fordeles, når du husker det – derfra kan de opbevares i køleskab, hvor de kun bliver bedre med tiden.

Noter

Dine citroner bliver kun bedre med tiden. Mine bedste er +1 år gamle, og de smager vidunderligt.

Saltede citroner i billeder

Et godt tip til dine saltede citroner

Når du laver dine citroner vil du få lyst til at prøve dem af lidt tidligt i forløbet. Det kan du fint gøre, men hold det på et absolut minimum. Dine citroner er bedre efter to måneder, og derfra bliver de kun bedre og bedre.

Mine egne er i dag +1 år gamle, og jeg har netop nu lavet en ny portion, som bare får lov at stå, så jeg kontinuerligt kan have saltede citroner med mange måneder på bagen – ganske enkelt fordi de smager bedst der.

Hvad bruger man saltede citroner til?

Dressinger, marinader, gryderetter og som topping på mad, hvor du gerne vil have citrussmag.

Kan jeg bruge andre citrusfrugter?

Ja – absolut. Appelsiner, grapefrugter og limefrugter er oplagte at bruge – husk dog at de skal være økologiske.

Hvor stammer saltede citroner fra?

De stammer fra det marrokanske køkken, hvor de er en uundværlig ingrediens i den meget velsmagende mad fra køkkenet.

Opskrifter Tilbehør Vegetar opskrifter

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

23 Kommentarer

 1. Bjarne

  Kan de opbevares i køleskab i de 1-2 måneder de skal trække, er jo mørkt og køligt?
  Eller er det for køligt?

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Bjarne,

   Det er nok lige en tand for køligt. Men du kan jo prøve – forvent dog lidt længere tid før de så er klar 🙂

   – Mads

   Svar
 2. Carsten Petersen

  Hej Mads,

  tror jeg skal begive mig ud i salte citroner, så jeg kan lave ægte marokkansk tagine 🙂 Der hører sig jo salte citroner til!

  Jeg vil dog hører, ved du noget om hvad holdbarheden er på citronerne? – her tænkes der efter de 2 mdr. og de er taget i “brug”.

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Carsten,

   Jo længere de står desto bedre bliver de. Mine ældste er snart 1,5 år gamle, og de smager så fuldstændigt fantastisk, at man ikke begriber det 🙂

   Om der er en reel udløbsdato? Pas. Jeg beholder dem til de er væk, eller til der, mod forventning, skulle gå noget syge i dem.

   – Mads

   Svar
 3. Susanne

  Punkt 5: Opbevar dine saltede citroner i 2 måneder i et mørkt og køligt sted og vend dem et par gange så saltet fordeles, når du husker det – derfra kan de opbevares i køleskab, hvor de kun bliver bedre med tiden.

  Mener du at de skal tages ud af glasset og ompakkes ?
  – Eller er det nok at ryste glasset godt ?

  Svar
  • Jesper

   Min mor gav mig et glas med saltede citroner. Nu har jeg prøvet dem lidt, og de er bare voldsomt salte. Jeg kan ikke smage andet end salt, det virker ikke helt rigtigt?

   Svar
 4. Marianne Andersen

  Hej Mads
  Kan jeg have hældt for meget kogende vand på citronerne, så mælkesyrebakterierne er blevet massemyrdet? De fik et ordentligt skvæt. De har nu stået tre uger og dufter himmelsk, men er stadig hårde som friske citroner i skallen.
  Vh Marianne

  Svar
 5. Freja

  Hej Mads,

  Er det okay at alt salten ligger nede i bunden af glasset? Og når du skriver “og vend dem et par gange så saltet fordeles”, betyder det så, at man godt må åbne glasset løbende og vende citronerne med saltet (men skal så stille dem i køleskabet efter?) eller skal man vente med at åbne det til efter et par måneder?

  MVH
  Freja

  Svar
 6. Kim

  Er det ok at citronerne flyder ovenpå og dermed ikke er dækket af væske?

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   De skal helst være under væde – men jeg har selv oplevet problemet, og for mig er det gået OK. Man kan få et agregat til at putte i toppen af sine glas når man fermenterer – kan dog ikke huske hvad det hedder 🙁

   Svar
   • Lone F. Hansen

    Hej
    Jeg har lige saltet citroner, og har brugt en lille ren fyrfadslysestage af glas til at tvinge citronerne ned under overfladen.

    Svar
    • Gry

     Hej😀
     Jeg forsøgte at lave saltede citroner kun med citroner – ingen vand. De var helt dækkede af saft og alligevel kom der mug på dem så jeg smed dem ud. Jeg havde dem i et sylteglas m gummipakning. Det samme skete da jeg forsøgte at salte ingefær og gurkemeje. Hvad gør jeg forkert?

     Svar
     • Mads Vindfeld Andersen

      Det lyder mærkeligt. Det er vigtigt at der er skrap kontrol med hygiejnen og rengøring af glas osv. De mindste bakterier kan forvolde de problemer, du nævner 🙂

      Vh
      Mads

   • Mads Hammerich

    Tingen til at holde citronerne nede med hedder en sten.

    Svar
 7. Tommy

  Økologiske citroner er også overfladebehandlet med mindre det står specifikt at de ikke er. Jeg har været heldig at finde økologiske ikke overfladebehandlede i Rema1000.

  Svar
  • Vivi Skov

   Mine citroner smager himmelsk, de er ca over 2 mdr siden jeg syltede dem og jeg brugte kun citronerne eget saft, havde ikke set det med kogende vand.
   Har brugt det en dejlig ristet med kylling og det smagte vildt godt. 🙏🙏😃😍

   Svar
 8. Kjeld

  Hvorfor må citronerne ikke skæres helt igennem? Det kan da umuligt påvirke hverken smag, holdbarhed eller andet.

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Kjeld,

   Når de ikke skæres helt igennem så kan citronerne bedre holde salten mellem bådene, i stedet for at bådene flyder ud i glasset. Giver det mening? 🙂

   Tror – og her er jeg ikke helt sikker – det har noget at gøre med den direkte kontakt med saltet.

   – Mads

   Svar
 9. RuthChristensen

  Hej. Jeg har syltede citroner i køleskab, der nu er 3 måneder gamle. De mangler væde efterhånden. kan jeg putte mere salt eller evt. vand på ? Og skal jeg fjerne dem fra det kolde skab?

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Ruth,

   Det har jeg ikke lige prøvet før. Men tænker at du bare kan hælde lidt kogende vand henover og sætte det køligt igen 🙂

   – Mads

   Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Hvad synes du om opskriften?