Top Banner

Sådan laver du dit eget ostebord

Indlægget her er en reklame lavet i samarbejde med Lidl, men jeg har, som altid, fået helt frie tøjler, og holdningerne der præsenteres er mine egne.

Jeg elsker ost. Faktisk så meget, at jeg jævnligt bliver drillet med det i private kredse, hvilket nok udspringer af den gang, jeg var på Falsled Kro, hvor jeg smagte 23 forskellige oste fra deres ostevogn (hey, de sagde selv at man bare skulle spørge, hvis man ville have flere gange..)

Ost er noget jeg er vokset op med – og har elsket gennem hele livet. Først med de mildere skæreoste på et stykke mørkt eller hvidt brød, senere udvidet til alt fra spændende kolde og lune osteretter, ostedesserter og osteanretninger i mere traditionel forstand – især sidstnævnte er noget jeg dyrker op til flere gange om året – ofte i samspil med vin.

(C) Lidl


Hvilke oste skal man vælge?

Netop osteanretninger er også det jeg oplever mange have svært ved – og helt ærligt, det kan jeg godt forstå – for mulighederne er nærmest uendelige. Paradoksalt nok bliver mulighederne nu endnu flere i netop Lidl, med deres udvidede sortiment – men til gengæld bliver de også mere velegnet til dit ostebord.

Når man skal sammensætte sit ostebord, er der flere ting man skal have for øje:

 • Variation
  • Det er vigtigt at I ikke ender op med hvad der dybest set er fire identiske oste. Som udgangspunkt foretrækker jeg at halvdelen af mit ostebords oste består af faste oste, hvor resten så er de lidt blødere. Hertil kommer variationen af mælken, altså om ostene er lavet på ko, ged eller får
 • Egen smag
  • Du skal selvfølgelig selv kunne nyde dit ostebord, så egne præferencer er bestemt vigtige at have med. Men omvendt synes jeg også man skal sørge for, at det ikke kun er ens egen smag, der afgør ostekøbene.
 • Gæsters smag
  • Hvis du kender dine gæsters ostepræferencer, så er det bestemt en god idé at prøve at imødekomme nogle af disse. Er I eksempelvis et selskab hvor du er den eneste der vil have blåskimmelost kan det være, at du skal udelade den til lige dette selskab. Og omvendt, naturligvis.
 • Nørdfaktor
  • Er der mad/ostenørder i selskabet er det altid sjovt, hvis man kan finde noget særligt. Her er det en god idé at være dus med sin ostehandler. Et godt eksempel er egnsoste fra Frankrig, hvor eksempelvis brie-osten varierer meget alt efter hvor den kommer fra (brie de meaux, brie de melune, brie de bourgogne og såfremdeles
Gruyère

Osteanretninger til din fest

Ovenstående tanker har jeg brugt til at sammensætte to spændende osteanretninger for dig, som du vil kunne bruge til din egen middag – og det bedste af det hele er, at du kan købe alle ostene ét sted; Lidl. Og ja, jeg har smagt på samtlige oste for dig (jeg sagde jo, at jeg var tosset med ost 😉 )

Min erfaring er, at 3-5 oste er fint for de fleste – især hvis det er i forlængelse af en større middag, og det er også denne ostemængde der er tilstede i anretningerne.


Den traditionelle

Denne osteanretning er traditionelt opbygget med fast ost, en ost på andet end komælk, hvidskimmel- og blåskimmelost

 • Gruyère Réserve
  • Schweizisk råmælksost*. En let og fast ost med den skønneste smag af letmoden frugt og hasselnødder. Gruyère er særdeles velegnet til madlavning, men så sandelig også som den startende ost på din ostetallerken
 • Gede-Gouda
  • Gedemælk kan hurtigt dele vandene, men i min optik skal vi have flere mælketyper i en traditionel osteanretning. Denne ost er meget mild i sin gedesmag, men fylder alligevel munden godt med dens cremede konsistens og salte udtryk.
 • Brie de Nangis
  • En traditionel fransk hvidskimmelost der er dejlig blød og cremet. Denne ost er lavet af råmælk*, er dejlig mild og nærmest smelter på tungen, når den spises.
 • BlueFou
  • Den skønneste blåskimmelost. Og nej, den er ikke farlig. Den er herligt mild, men med de lidt mørkere og frugtige smage, som blåskimlen giver. I min optik en fremragende ost til at få andre med på blåskimmelvognen.
 • BonusostSort Krystal
  • Hvis du har lyst til en ost, der er velegnet til at skære i tern og stave, som folk kan nyde hele aftenen, kan jeg varmt anbefale Sort Krystal fra Nørup Mejeri

*Råmælk – Er du gravid bør du undgå råmælksprodukter.

Gedegouda

Den udforskende

Hvis du og dine gæster vil udforske ostens verden lidt mere, kunne nedenstående kombination være et bud herpå.

 • Sommerblomst
  • En specialost fra Allgäu-regionen i Tyskland. Skorpen er vendt i blomsterblade. Afrundet smagsindtryk med svage florale noter der ender i en markant, lækker ostesmag
 • Gedeost
  • En blød belgisk gedeost som er overtrukket med hvidskimmel. Kan sammenlignes med en traditionel gederulle. Frisk og flot smag af gedemælk der afrundes af en delikat syre.
 • Backsteiner Blomsterost
  • En pikant halvfast skæreost overtrukket med rødkit og dekoreret med blomster. Har en markant ostesmag til den kraftige side men med en særligt blød konsistens. En af mine favoritter i Lids nye ostesortiment
 • Figenost
  • En spansk cremet ost toppet med figener. Egner sig godt til den afsluttende del af din ostetallerken, hvor vi skruer mere op på smagsintensiteten (bemærk: ikke nødvendigvis styrken). En blød og cremet ost med en god sødme fra figenerne. Oplagt til et glas sød hvidvin eller sherry.
 • BluFou
  • Vi ender med den skønne blåskimmel fra den anden osteanretning. Blåskimmel er i min optik perfekt som afslutningsosten i en osteanretning, og udgaven her er særligt god og gæstevenlig.

Hvor og hvornår kan jeg købe ostene?

De nye oste rammer udvalgte sjællandske Lidl-butikker d. 23. oktober 2019, og jeg kan kun anbefale at du dykker ned i dem.

Hvis du prøver med en af mine osteanretninger, eller laver din egen, hører jeg meget gerne om det i kommentarsporet herunder.

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

Skriv en kommentar