Ingredienser
- 2 ribeye bøffer eller anden god udskæring af god kvalitet
- 100 gram champignon
- 20 gram trøffel frisk – ca. 10 gram pr. bøf
- smør
- 2 fed hvidløg
- 2 kviste timian
- 1 portion kartoffelmos (luftig, naturligvis)
- Salt
Sådan gør du
- Start med at tage bøfferne ud af køleskabet ca. 30 minutter før du starter madlavningen, så de får en bedre temperatur
- Børst champignoner rene, og steg dem på en tør pande (gerne støbejern) til de tager farve
- Tilsæt 20-30g smør på panden, og steg champignonerne et par minutter yderligere
- Læg champignon til side i en skål, hæld overskydende smør fra panden, og skru helt op for blusset. Panden skal være rygende varm.
- Give bøfferne et tyndt lag neutral olie på begge sider med en pensel, og læg dem på panden sammen med et par kviste timian og to fed hvidløg.
- Når bøfferne vendes første gang, tilsættes 20-30g smør
- Vend bøfferne jævnligt (2-3 gange i minuttet) indtil de er færdige (5-8 minutter alt efter størrelse og foretrukken kerne i kød – selvfølgelig rød 😉 )
- Når bøfferne er færdige lægges de på en tallerken, hvor de hviler i ca. 5 minutter.
- Anret på en tallerken – Jeg lagde bøffen i midten, gav den lidt flagesalt, toppede den med champignon og rigelige mængder revet frisk sommertrøffel – kartoffelmosen serverede jeg apart, altså ved siden af.
Ribeye med trøffel og smørstegt champignon – en ret med råvarerne i centrum
I vores fryser har vi i lidt tid haft nogle smukke ribeye steaks liggende, og jeg har gået og overvejet, hvordan jeg skulle konvertere dem til et lækkert måltid mad, som samtidig kunne være interessant at skrive om.
Mit besøg hos “Trøffel-Phillip” bar 50 g friske sommertrøfler af sig. Det lyder måske ikke af meget, men det kan sagtens vare til flere retter, uden man skal spare på trøffelmængden i sine retter. Denne gang blev de to lækre ribeye bøffer toppet med en gang revet frisk trøffel.
Jeg kan ikke understrege nok, hvor glad jeg er for simpel og præcis madlavning, hvor få komponenter smagsmæssigt kommer til sin ret. Ordentlige råvarer kan bære en hel ret alene, og det skulle de få lov til. Det blev i denne omgang til en rosastegt ribeye med smørstegt champignon, fintrevet trøffel og knust kartoffel, sidstnævnte er noget jeg har prøvet hos Madklubbens Bistro-de-Luxe i København (fremragende value for money i øvrigt), en dejlig enkel form for tilbehør, som smager skønt og er utroligt let at lave.
Denne ret er afhængig af råvarer af en rimelig høj kvalitet, for at sikre en god smag. Bøfferne havde vi fået fra en lille lokal producent på Nordfyn, som hedder Enemærket – en af de meget få producenter i Danmark, som kan levere kød fra jerseykvæg. Hvilket er synd, da det er utroligt smagfuld kød, der desværre er ikke er så populært, grundet sin let gullige farve i fedtet (noget der ikke rigtigt ses i det unge kalvekød).
Jeg synes ofte, at der kan være en kedelig tendens til at overplaste en ribeye (eller en anden god bøf) med alt muligt tilbehør, som man kun halvhjertet går ind for. Retten her har fokus på to ting: Smagen fra kød og trøffel. Både kød og trøffel får fremhævet sine smagsnuancer fra de smørstegte champignon. For også at blive mætte lavede jeg lidt “knuste kartofler”. Disse smager skønt, og overskygger ikke smagen fra de væsentlige elementer – enkelt, let og lækkert.
Ribeye i billeder:
Sådan nogle bøffer pynter enhver ingrediensliste.
Nogle ganske hæderlige ribeyes. Disse var i den lettere ende med deres vægt på 200g pr. bøf.
Jeg foretrækker at bruge min staub støbejernspande, når jeg skal stege noget lidt hårdt.
Min køkkentang er på kort tid blevet helt uundværlig i køkkenet.
De smørstegte champignon er næsten klar.
Når jeg siger rygende varm pande. Så skal det tages bogstaveligt.
Timian og hvidløg er med til at give god smag til kødet.
En stegeskorpe som lettest fås med støbejernspander.
Når champignon er lagt på bøffen, rives rigelige mængder trøffel på. Beregn 10g pr. mand.
Vi er ved at være klar til at spise.
Så skal der spises.
Når vi nu skulle have så dejlig mad, skulle der naturligvis noget rød fermenteret druesaft i glasset. Jeg har aldrig selv parret rødvin til trøffel, hvorfor jeg tog fat i min vinmand i Odense (Vinens Verden). Hans umiddelbare bud var bourgogne, men vi blev begge enige om, at ribeyen og champignonerne muligvis ville overdøve den blide pinot noir drue. Der var udsolgt af deres Langhe Nebbiolo, så vi endte med fin Barbera (med lidt Syrah) fra Piemonte, som passede helt perfekt til bøffen (og trøflen). Helt præcist var det en Mompertone Monferato fra 2012.
Hvis du gerne vil have en dessert efterfølgende, kan jeg varmt anbefale banantrifli eller koldskålsis.
Retten og vinen blev nydt i fulde drag, og det er bestemt ikke sidste gang jeg topper min bøf med champignon og trøffel.
Velbekomme!
high five herfra! Sikke en dejlig blog du har Mads og jeg elsker dit blog navn 🙂 Jeg kom tilfældigt fordi din side, men skal da kigge noget mere med her.
De bedste hilsner og smil
Samantha Fotheringham
Mange tak. Jeg er glad for, at du kan lide bloggen Samantha 🙂
Det ser virkeligt super lækkert ud. Enkelt og topkvalitet, det er lige som jeg bedst kan lide det. Så også din pastaret med trøffel fra tidligere, super lækker
Tror jeg må have fat i noget trøffel….:)
Mange tak Martin!
Jeg er, som du nok kan se, også kæmpe fortaler for simpel mad af høj kvalitet. Hvis du kan lide de to nævnte retter, så hold øje med bloggen, for der kommer en sidste ret (i denne omgang) der opererer under førnævnte kriterier, og så får den også et godt skud trøffel 😉
Hej Mads hvis du en dag får lyst til at lave brisler med dit bud på en opskrift kan du afhente dem i butikken.
Hilsen Mette Enemærket
Hvad med tøffet fra glas fra Irma ..er det samme metode ?
Hej Susanne,
Personligt synes jeg ikke at konserverede trøfler egner sig til at blive revet. De er bedre til at blive hakket og brugt i saucer, cremer og lignende 🙂
Venligst
Mads