Top Banner

Paris guide – Spis godt og lækkert i Paris

I midten af november tog min kæreste og jeg en forlænget weekend til Paris. Påskuddet var intet andet end en ren og skær kærestetur til byernes by: Paris.

Byen kender vi alle. Film, musik, teater, kunst og meget mere har for længst udødeliggjort Paris. Blogindlægget her vil ikke bruge tid på at anbefale diverse seværdigheder, det findes der andre, der har gjort langt bedre, end jeg nogensinde vil kunne.

Til gengæld har Paris også et helt andet område, hvor den byder sig til med alverdens lækkerier: Den franske madkultur.

Som læser af denne blog ved du, at jeg har en forkærlighed for den franske mad. Eksempler på dette kan ses her:

… og i flere indlæg.

Paris var derfor også et rent slaraffenland for mig. Overalt er der små restauranter, og hvis man tænker sig om, kan man undgå de fleste turistfælder.


Værd af vide om frokost i Paris:
En frokost i Paris indtaget mellem 12-14, steder med særlig god beliggenhed kan have lidt længere åbent. De fleste restauranter kører med et særligt frokostkort, hvor man kan få to retter til en særligt god pris: Enten en forret + hovedret eller hovedret + dessert. Derudover er der også deres Le plat du jour, som betyder dagens ret.


Værd af vide om aftensmad i Paris:
De lokale starter typisk først deres aftensmad efter kl. 20 – nok nærmere kl. 21. Jeg vil anbefale, at du indstiller maven på samme tidspunkt, da der er noget helt særligt ved at indtage et aftensmåltid sammen med andre franskmænd, som hygger sig med den gode mad. Langt de fleste mindre restauranter af god kvalitet, kører et menukort med tre retter: forret, hovedret og dessert. Der er typisk en del retter at vælge mellem, og mange af retterne er de klassiske franske, såsom boeuf bourguignon, soupe à l’oignon (løgsuppe) osv.


Min Paris guide vil hovedsageligt nævne de spisesteder vi har været på, som vi var glade for at besøge. Derudover vil der også være et par anbefalinger til andre steder for køkken/vinnørder. Andre kulturelle oplevelser er bedre beskrevet andetsteds, og jeg anbefaler at du også kigger der, da Paris virkelig har mange spændende ting at byde på.


Spisesteder i Paris:

Rækkefølgen af stederne er i en ikke-prioriteret orden. Listen indeholder kun de absolut bedste steder, vi var, som af en eller flere årsager i høj grad kan anbefales.

Le Petit Pontois

9, rue de Pontoise
75005 PARIS
http://www.lepetitpontoise.fr/

Har åbent både til frokost og aften.

Første sted jeg vil anbefale, er også det første sted vi fik et måltid mad. Egentlig var planen en anden restaurant tæt på, der på flere fronter havde modtaget flotte anmeldelser for både deres frokost- og aftenkort, men de havde midlertidigt lukket af uvisse årsager.

Jagten gik da videre på et fransk spisested, og efter endda noget tid og temmelig rumlende maver, spottede jeg denne lille perle. Restauranten var helt tom (vi ankom kort før 14:00, som er deadline for de fleste restauranters frokost) for gæster, og ved disken/baren stod et par medarbejdere, og hyggede sig over et glas rødvin.

Vi fik allernådigst lov til at købe vores frokost hos restauranten, til trods for vores sene ankomsttidspunkt. Lynhurtigt blev der stukket et menukort i vores hænder.

Kort efter bestilling blev denne skønne risotto serveret. En helt neutral risotto med fløde, oven på en intens hønsefond, de lækreste små svampe, lidt parmesan og bredbladet persille. Enkelt, ekstremt velsmagende og med ærkefransk behandling. Det syner ikke af meget, men velsmagen var lige i øjet. Vi kunne ikke lade være med at kigge på hinanden, og udvise enorm glæde over denne lækre forret.

I glasset fik vi husets hvidvin fra Bergerac i sydfrankrig. God med fad, masser af frugt og en delikat syre. Måske den bedste “husets vin” jeg nogensinde har fået.

Risotto med fond og svampe
Risotto med fond og svampe

Hovedretten var på ingenmåde et visuelt vidunder, til gengæld var det en enormt lækker ret. Kyllingen var af god kvalitet, med stor sandsynlighed en kylling der har fået lov til at bevæge sig i det fri. Skindet var sprødt, grøntsagerne var friske og nyligt hentet fra det lokale marked, og til at toppe det hele af var der en masse lækre krebsehaler.

Her er det velsmagen der regerer, udseendet må vi drømme os til.

Kylling og dagens grønt
Kylling og dagens grønt

Prisen var mere end fair: 23€ pr. mand for to retter og 7€ pr. mand for et (godt) glas vin. Brød og vand skulle vi ikke betale for.

Har du tiden bør du som minimum unde dig en frokost her. Næste gang vi rammer Paris, skal vi med sikkerhed prøve deres aftenkort.


Le Porte Pot

14 Rue Boutebrie
75005 Paris
www.leportepot.com

Har kun aftenåbent – kom i god tid, hvis du vil være sikker på en plads.

Le Porte Pot er mere en vinbar der serverer mad, end det er en restaurant der serverer vin. Stedet er perfekt egnet til en aften hvor man gerne vil have et let måltid mad, samt en masse fornuftig (især på prisen) vin.

Stedet var proppet da vi kom – især med franskmænd. Bagerst i det temmelig smalle lokale, stod nogle lokale og fyrede den af på deres instrumenter, med velspillet og humørfuld jazz.

Til vores held var der et par der var på vej til at gå da vi kom, så vi fik deres tomandsbord, med en placering lige ved baren og med udsyn til jazzmusikerne – nogle gange er man bare heldig.

Smalt lokale og jazzmusikanter
Smalt lokale og jazzmusikanter i baggrunden

Vores vært hentede hurtigt deres tavler med dagens mad og vin – en charmerende måde at præsentere sin menu på, som mange mindre steder benytter sig af.

Sulten var ikke stor hos os, men vi havde med lange øjne studeret andre gæsters charcuteriebræt, og sådan et bestilte vi også lynhurtigt.

Vi fik 4 slags pølse: En neutral fast pølse, peberpølse, trøffelpølse og en mortadella-lignende pølse. Derudover en fransk paté, anderillette, lidt surt og noget godt brød.

Kvaliteten af pølserne var rigtig god, og især anderilletten smagte skønt. Når man så tænker på, at prisen for dette kæmpe bræt var sølle 15€, så kniber man en glædeståre.

Charcuterie
Charcuterie

Vi nød vores pølser over et par glas vin, og da der stadig var plads til lidt mere mad, bestilte vi (okay, det var kun mig) et halvt bræt med ost.

Jeg kan desværre ikke huske alle ostene, men de to jeg kan, var særligt gode. En lækker tomme de savoie og en brielignende ost, som virkelig viste, hvad en lækker brie kan. Fed og smørmør midte med den blideste lækre ostesmag.

Ost
Ost

Lynhurtigt var der gået 3 timer med høj latter, dejlig musik, lækker mad og fornuftige vine. Når jeg siger fornuftige vine, så er det fordi, at det i mit univers ikke er det mest interessante vin, de har at byde på. Prisen er for Le Porte Pot vigtig at holde skarp, og det sætter naturligvis en øvre begrænsning på vinen.

Vi slap med latterlige 65,50€ for 7(!) glas vin, et charcuterie-bræt og et ostebræt. Det kan ganske enkelt ikke gøres bedre til prisen!


Sacrée Fleur

50 Rue de Clignancourt
75018 Paris
sacreefleur.e-monsite.com

(Frokost- og aftenåbent – Bestil bord, ellers får med stor sandsynlighed ikke plads)

På vores tur skulle vi naturligvis også se Sacré-Cœur, noget de fleste bør unde sig selv. Mit personlige råd vil være, at du besøger kirken om aftenen, nyder udsigten over byen, og derefter bevæger dig ned til Sacrée Fleur, der, som navnet antyder, ligger tæt på Sacré-Cœur.

Vi var desværre ikke så forudseende, at vi havde bestilt bord. Efter en længere proces lykkedes det os dog at få en reservation samme aften, som vi kom forbi, blot 1,5 time senere end vi egentlig gerne ville spise. Men 1,5 time går stærkt i hjertet af Paris, og vi hyggede os med et par glas vin på en vinbar tæt ved.

Sacrée Fleur serverer ærkefransk mad, og du finder et væld af klassiske franske retter på menuen. Derudover specialiserer de sig i godt kød. Noget der bliver serveret på temmelig imponerende vis ved bordet, i form af en støbejernsplade der sættes på bordet, mens det blodrøde kød står og syder foran gæsten.

Læs også: Min egen opskrift på fransk løgsuppe

Vi er begge to dybt forgabte i den klassiske franske løgsuppe, og sådan en bestilte vi også til forret. Smagen af løg var enkel, lækker og fuld af den dybde, der kendetegner en ægte fransk løgsuppe. Brødet og osten var som det skulle være, med de lette karamelnoter, som en gruyere kan byde ind med – vi var glade.

Fransk løgsuppe
Fransk løgsuppe

Til hovedret bestilte vi noget forskelligt. Jeg valgte et andebryst med solbærsauce, noget jeg bare måtte prøve, da jeg elsker solbær.

Andebrystet var perfekt stegt, og saucen var baseret på en indkogt fjerkræsfond tilsat solbær. Ved siden en kartoffelmos, som var aftenens svageste element.

Rigtig fin forret, men jeg skal ærligt sige, at jeg skævede misundeligt over til min medspisers tallerken.

Andebryst og solbærsauce
Andebryst og solbærsauce

Min medspiser var så snarrådig, at vælge Boeuf Onglet, også kendt som nyretapper. Hjemme serverer vi gerne nyretapper endda nogle gange årligt, ganske enkelt fordi det er den mest velsmagende udskæring på koen, hvis det skal være rødt kød.

Læs også: Min opskrift på Nyretapper

Versionen her var perfekt stegt (RØD!), og garnituren var nogle hjemmelavede fritter samt hele tre forskellig slags “sauce”: Blue cheese sauce, pebersauce og skalotteløgskompot.

Alle saucer/dips var super lækre – man kan undre sig over, at ikke flere steder i Danmark gør det på samme måde.

Serveringen var helt i skyerne. Enkeltheden er en dyd i sig selv i det franske køkken. Du kan ikke snyde. Hvis dine råvarer ikke holder niveau, så falder maden igennem. Det var på ingen måde tilfældet her.

Onglet
Onglet

Egentlig var jeg mæt på nuværende tidspunkt, men af ren nysgerrighed, skulle jeg selvfølgelig også prøve en Cremé Brulée lavet i Frankrig.

Ind kom en creme brulee i sin mest simple form: Bare creme brulee – altså ingen frugt, sorbet eller anden garniture.

Konsistensen var fløjlsblød, som den skal være det, og vaniljen var tilstede omend distinkt. Karamellåget var ultra-tyndt, noget jeg selv vil have lært at meste, og næsten perfekt brændt (et enkelt sted var sukkeret blevet en anelse for svedent).

Jeg var glad, og denne creme brulee var et smukt punktum for aftenen.

Creme Brulee
Creme Brulee

Sacrée Fleur er et sted du bør unde dig selv at besøge, hvis du er i Paris. Maden er klassisk Fransk og vellavet, og du får en nærværende betjening.

Er du til godt oksekød, så vil jeg sige at Sacré Fleur er et decideret must. Kvaliteten af kødet er enorm høj, og måden det serveres på skal ganske enkelt bare opleves.

Vi kom af med 88€ for 2 forretter, 2 hovedretter, 1 dessert og en flaske god rødvin (Medoc).


Andet i Paris:

Udover at være madnørd er vin også noget jeg i høj grad dyrker. Desværre blev vinen ikke dyrket helt så meget, som jeg gerne ville på dette besøg, men det ene sted vi nåede at give et visit, skulle så også vise sig at være en sand perle.

Bacchus et Ariane

Bacchus et Ariane er en lille vinbar, der ligger i et lille indkøbscenter som er et sandt mekka for mad- og/eller vinnørder.

Georges der har stedet er en ualmindelig behagelig mand at tale med, og han har virkelig styr på sin vin. Her sælges der udelukkende vine fra små producenter, og han har et nært og personligt forhold med dem alle.

Bacchus et Ariane
Bacchus et Ariane

Hos Bacchus et Ariane kan du købe vin med hjem, og hvis du har lyst, kan du også åbne den hos ham mod et propgebyr på skaldede 7€. Derudover sælger han også nogle af sine vine på glas – vi fik bl.a. et skønt glas champagne fra Christoph Mignon, som var lavet på 100 % Pinot Meunier. Ultrastramt, ultra syrerigt og med en skøn krop og smagsmæssig fylde. 10€ på glas er på alle måder retfærdigt, og så fik vi endda en skål oliven med uden merbetaling.

Christoph Mignon
Christoph Mignon

Bacchus et Ariane er et sted der ikke syner af meget, men når du først har talt med Georges og set hans vin, så har du fundet en vinbutik for livet.

Jeg betragter Bacchus et Ariane som et stamsted for mig fremover, når jeg kommer til Paris.


Paris – byernes by

Guiden her indeholder “kun” fire steder. Vi var naturligvis mange andre steder, inklusiv et meget dyrt sted, som endte med at skuffe.

Af flere grunde levede de ikke op til den høje standard, som jeg gerne vil have for et vaskeægte “tip”, jeg kan give væk til dig.

Jeg står 100 % inde for alle nævnte steder her, og jeg mener bestemt, at du skal give dem alle et visit, hvis det er dig muligt.

Vælger du at besøge et eller flere af stederne, så hører jeg meget gerne om dine oplevelser i kommentarsporet herunder, ligesom jeg også gerne lytter med, hvis du har en helt anden personlig favorit i byernes by.

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

1 Kommentar

  1. Hej Mads,
    Tak for en god hjemmeside og nogle dejlige opskrifter.
    Mht. Paris, så vil jeg anbefale Jer, hvis I kommer tilbage dertil, at besøge Julien http://www.julienparis.com/ , som er autentisk Paris a la 1930’erne i udsmykning-så smukt og en fantastisk atmosfære og selvfølgelig udsøgt mad ?

    Mvh Lotte Stoltenberg

Skriv en kommentar