Pale Ale Festival – Disse 5 øl skal du smage!

Én gang om året afholdes landets bedste og mest velsmagende ølfestival, hvis man spørger mig. Navnet er Pale Ale Festival – PAF i folkemunde – og det er Christian Firtal (legendarisk specialølsbar i Odense) der står bag festlighederne.

PAF er, hvis du ikke allerede har regnet det ud, en ølfestival centreret om pale ale øltypen, altså kan du i dagene 9-12 maj forvente et væld af øl med fokus på ekstra meget humle og en markant bitterhed. Dermed ikke sagt, at det hele smager ens – det er netop det, der er humlen (høhø) i en sådan ølfestival; at vise diversiteten i pale ales.

Vi kommer omkring alt fra “Session IPA” til “Double IPA”, “Black IPA” og meget mere – ergo kan selv mørkølsdrikkerne få tilfredsstillet øltrangen.

PAF konceptet

Selve festivalen er et stort tilløbsstykke hvert år, og for at få logistikken med 140 forskellige øl (fordelt på 4 dage) samt adskillige gæster, har man indført et “polet-til-øl koncept”. Det betyder, at du kan købe 10 gule poletter for en ekstra skarp pris på 300 kr. (275 kr. hvis du køber i dag), og når du så trænger til at svælge dig i læskende humlejuice, så bytter du bare en polet til en øl – nemt og bekvemt. Du kan naturligvis også “nøjes” med at købe på helt almindelig vis.

Når du på mirakuløs vis at smage alle øl der er på dagens program, så fortvivl ikke: klokken 18 hver dag udskiftes fustagerne med nye, spændende øl – så du kan holde PAF-festen kørende.

Disse 5 øl må du ikke gå glip af!

Helt eksklusivt har jeg fået tilsjusset mig et kig på dette års ølplan, og jeg har sågar også fået lov til at dele lidt af planen med dig. Herunder er de øl jeg ser mest frem til at prøve.


Cloudwater – DDH Pale Ale

Cloudwater kom for første gang på min radar i 2018. Alt jeg har smagt fra dem (og det er ikke så lidt, efterhånden) har været øl af en anden verden. DDH står for “Double dry hopped”, altså er der dobbelt så meget humle i som deres traditionelle pale ale. Forvent smag af tropiske frugter og citrus i en sand juicebombe.

Rygtet vil at vi får hele fire øl fra Cloudwater i år, og var jeg dig så sprang jeg på alle dem, jeg kunne komme til.


ÅBEN – Solar Flare

Hvert år til PAF bliver der lavet to eksklusive PAF bryg. I år har ÅBEN lavet en New England IPA på citra- og mosaic humle og 6 % alkohol. “Lys som sommersolen og uklar som appelsinjuice”, skriver Christian Firtal selv på deres Facebook.

En ting er sikkert – min PAF starter med Solar Flare i år.


Amager Bryghus – Todd The Axeman

Ingen PAF uden Todd. Ølkendere vil vide, at denne øl har en nærmest mytisk status. Det er en kollaborationsøl mellem Surly (amerikansk bryggeri) og Amager Bryghus, der fra dens første batch tog pale ale-drikkere med storm. 99 og 100 point på Ratebeer.com, og helt ærligt – det kan man godt forstå.

Du kan forvente en øl med markant bitterhed, men også lækker citrus og ananas i perfekt balance med malten. Køb den før den bliver udsolgt (for det bliver den!).


Flying Couch – Gravity

Sidste år var Flying Couch massivt tilstede på PAF, og skulle man vælge ét bryghus, der performede fantastisk, ville jeg vælge dem. Vi blev begavet med et væld af juicebomber der akkompagnerede det solskin, der i øvrigt altid er til PAF, perfekt.

Gravity er en double dry hopped New England IPA – jeg har ikke selv smagt den, men det kommer jeg forventeligt til!

Flying Couch kommer i år med hele 8 bryg – og det er bestemt nogle øl, du bør have i kikkerten.


Lervig – Tasty Juice

Navnet alene får helt automatisk min opmærksom. Dertil kommer det, at Lervig er garant for juicy pale ale, når man køber i den retning. Vi har med endnu en double dry hopped pale ale at gøre, denne gang lavet i Norge. Du får en hazy, smooth, frugtig og saftig sag – var det socialt acceptabelt (det er det umiddelbart ikke lige til PAF), ville jeg klappe min solseng op, fylde højttaleren med sprød rockmusik fra Pink Floyd (Money, til de interesserede) og et glas Tasty Juice fra Lervig.


Boblere

Det er helt vildt uretfærdigt kun at udvælge 5 øl, især med 140 øl på programmet. Disse øl er også på mit PAF-kompas, og det er alle øl jeg vil prioritere at få smagt.

  • Ebeltoft – Wild Flower
  • Ebeltolft – Raw Power
  • Ugly Duck – Midlife Crisis
  • Alt fra Flying Couch (jeg mener det – alt!)
  • Dry’n’Bitter – Double Dippy Doo
  • Northern Monk – Heathen
  • Alt fra Cloudwater (jep)
  • Stigbergets – Amazing Haze
  • Beaver Town – Gamma Ray
  • Gamma Brewing – I’m Sprung (eksklusivt PAF bryg nummer to)

Vi ses til PAF (seriøst, hvis du ser mig, så sig hej 🙂 )

Hvor: Vintapperstræde i Odense C
Hvornår: 9-12 maj
Arrangør: Christian Firtal

Foto: Martin fra Rigeligtsmør.dk
Øl

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.