Økologi – Din holdning er vigtig

For ikke så længe siden, lavede jeg et indlæg, hvor det at handle lokalt var i fokus. Denne gang vil jeg dykke en anelse dybere ind i selve råvaren, for vi skal tale økologi. Netop nu forsøger Coop Danmark med deres “Sammen om bedre mad”-kampagne bl.a. at sætte fokus på økologi, og da jeg blev spurgt, om det var noget jeg ville skrive om, takkede jeg ja med det samme.

Økologi er noget der fylder mere og mere i det danske samfund, noget jeg tilskriver en gradvis holdningsændring hos mange danskere. Vi stiller større krav til det vi spiser (og drikker), og det bør vi så sandelig også, for i sidste ende er det vores krop og vores omgivelser, som påvirkes.

Hvad er økologi?

For at kunne tale om netop økologi, er det vigtigt at få defineret, hvad økologi er. Ifølge IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) er økologi defineret som værende følgende:

Økologisk jordbrug er et produktionssystem, der bevarer jordens, økosystemers og menneskers sundhed. Det beror på økologiske processer, biodiversitet og kredsløb, der er tilpassede til lokale betingelser, i stedet for input med negative effekter. Økologisk jordbrug kombinerer tradition, innovation og videnskab for at gavne det fælles miljø og fremme fair relationer og en god livskvalitet for alle involverede.

På almindeligt dansk: Viden om dyrkning af jorden, som gavner dig, mig og fremtidens brugere af jorden.

Ydermere er økologi opdelt i fire økologiske principper: Sundhedsprincippet, Økologiprincippet, Retfærdighedsprincippet og Forsigtighedsprincippet – der overordnet set kan siges at diktere, at vi skal tænke os om, inden vi pumper vores jord og fødevarer op med kemikalier, både for nutiden men især for fremtiden.

Øko

Hvad er gevinsten ved økologi?

Der er flere forskellige gevinster, både for dig, dyrene og økosystemet ved at prioritere økologi. Jeg har valgt et udpluk af gevinsterne, men hvis du vil se flere, så har Økologisk landsforening lavet en længere liste, med uddybende forklaringer, og dem kan du læse lige her: http://www.okologi.dk/forbruger/hvad-er-oekologi.

Færre sprøjtemidler = mere smag:

Først og fremmest betyder økologi, at dine råvarer som udgangspunkt er fri for rester af sprøjtemidler. Det betyder også, at vækstfremkaldende midler er bandlyst.  Dette resulterer i grøntsager og frugt, som er mere smagfulde – meget mere endda.

Er du ikke enig? – Så prøv at spise en “almindelig” gulerod og derefter en økologisk en af slagsen.

Dyrevelfærd:

Dyr fra økologiske landbrug er langt bedre stillet end dyr fra konventionelle landbrug. Dyrene har mere plads at bevæge sig på, kan gå under åben himmel når årstiden er dertil – med andre ord forsøger man at imødekomme dyrenes naturlige behov og adfærd. Det betyder blandt andet, at man ikke taler om høns pr. kvadratmeter, men derimod kvadratmeter pr. høne. Burhønsene 13 pr. kvadratmeter, hvor økologiske høns har 4 kvadratmeter pr. høne – det er en forskel, som er til at føle på.

Moralsk set mener jeg heller ikke, at man kan forsvare de yderst kummerlige forhold, som mange dyr lever under. For mig er det det vigtigste ved at holde dyr, at de har godt.

I stedet for at vise et billede af hvor forfærdeligt nogle dyr har det, så vil jeg hellere vise dig et billede af mine forældres får, som her står og skal beslutte sig, om den nye vædder til flokken er farlig eller ej. Det er får som har MASSER af plads, og deres største bekymring er vel næsten, hvilken fold der skal græsses fra i dag.

Får der skuler

Får der skuler

Landbrug:

Det hele starter med landbruget. Det er menneskene her, som dagligt sørger for, at vi kan få gode råvarer. Hvis du ikke allerede nu er bekendt med Lone Landmand og hendes mand Søren Sørøver, så vil jeg på det varmeste anbefale, at følge deres blog, hvor de deler små bidder af det at drive et komplet økologisk landbrug – på godt og ondt.

God mad laves af gode (lokale) råvarer

Jeg er før blevet spurgt, hvordan jeg får så meget smag i den mad jeg laver. Svaret er ganske enkelt: din mad bliver ikke bedre end de råvarer du bruger. Vi har tidligere slået fast, og økologisk frugt og grønt som udgangspunkt er mere smagfuldt. Når der ikke bruges vækstfremkaldende stoffer, får grøntsagerne og frugterne lov til at udvikle sig naturligt, hvilket resulterer i mindre vand og mere af alt muligt andet godt (eksempelvis mere frugtsukker i æbler). Ved at bruge disse økologiske råvarer, får vi altså mere smag i retten, og det er altså derfor, at en gulerod på en god restaurant bare smager meget mere af gulerod, end den fra 2 kilos posen til 7,95 kr.

Økologi er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at råvarerne er danske – men sandsynligheden er ret stor. Ved at handle økologisk, handler du netop råvarer, der er fri for sprøjtemidler, hvorfor det er meget svært at sende frugt og grønt fra Sydamerika, da de vil have meget svært ved ikke at blive overmodne på turen herover, hvis de ikke får hjælp af vækstnedsættende kemikalier. Fordelene ved at handle lokalt kan du læse mere om i mit tidligere indlæg

Nedenstående græskarsuppe er lavet på græskar, løg og hvidløg fra mine forældres have. Det er en suppe der smager af de grøntsager der er hældt i, og til trods for, at råvarerne ikke er sprøjtet, synes jeg nu størrelsen er ganske fornuftig. Måske fordi der rent faktisk er ret meget krudt i naturgødning? (i dette tilfælde møg fra mine forældres får og lam).

Ingredienser til græskarsuppe

Ingredienser til græskarsuppe

Et spørgsmål om viden og vaner

Målet med disse skriverier er ikke at agere hellig. Jeg forsøger blot, at give mit besyv med på et område der er meget vigtig for mig. Jeg tror på, at hvis vi alle får en bedre viden, om den mad vi spiser,  samt hvor den kommer fra, så vil vi være bedre rustet til at foretage valg. Jeg tror på, at de færreste af os ønsker at forgifte vores egen krop, men jeg anerkender også, at økologi ikke nødvendigvis er den hellige gral inden for fødevarer.

I sidste ende handler det om, at vi bruger vores sunde fornuft. For mig giver det mening at forsøge at sikre os selv og vores økosystem de bedst mulige bæredygtige vilkår, og et af midlerne til dette, er ved at handle økologisk – noget der både er sundere for vores krop, men som også giver mere velsmagende mad.

Din holdning er vigtig

Ved aktivt at tage stilling, og ved at gøre det med pengepungen næste gang du handler, er du medvirkende til, at der vil komme et større udvalg af økologiske råvarer i bl.a. supermarkederne. Jeg siger ikke, at alt du lægger i kurven skal være trækrammende økologisk. Men hvis vi alle bare lidt oftere lægger økologisk i vores indkøbskurv, vil vi være med til, at flytte indkøbs-mønstret i den rigtige retning. Netop dette har COOP fokus på i deres nye kampagne, og de er interesserede i at høre, hvad DE kan gøre, for at du bliver mere tilbøjelig til at købe økologisk hos dem.

Hvis du har en god idé, der kan være medvirkende til, at vi som forbrugere handler mere økologisk, så kan du komme med den i kommentarsporet på COOP Danmarks facebookside.

Jeg selv har foreslået en øget visualisering af gevinsterne ved økologi.

 

Hvad er din holdning til økologi?


Indlægget her er sponseret af COOP Danmark som et led af deres “Sammen om bedre mad”-kampagne. Jeg står naturligvis inde for alt hvad der er skrevet her, og det er udelukkende min egen holdning, som du læser.

 

 

 

 

 

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

2 Kommentarer

 1. Thomas Hansen

  “Er du ikke enig? – Så prøv at spise en “almindelig” gulerod og derefter en økologisk en af slagsen.”
  Og hvad er din succes rate på en dobbeltblind smagstest? For alle de forsøg jeg har set viser enten at folk ikke kan smage forskel eller at de læner svagt mod de “almindelige” madvare når det kun basere sig på smag og ikke på viden om at det er økologisk.

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Thomas

   På lige netop gulerødder synes jeg egentlig forskellen er til at føle på. Jeg er også klar over, at der er andre grøntsager, hvor det er noget sværere at identificere smagsforskelle.
   Placebo-effekten kan jeg sagtens forestille mig eksistere vedr. økologi også.

   Typisk er din min erfaring, at dem der går op i, og interesserer sig for mad, har en større tilbøjelighed til at kunne identificere kvalitetsråvarer end dem der ikke gør.

   Med venlig hilsen
   Mads

   Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *