Northside – Mad der gør dig ægte lykkelig

Jeg havde lige knapt plantet mine fødder på Northsides støvede underlag før forslagene til anmeldelser begyndte at vælte ind fra alle sider. Mad er virkelig noget alle har holdninger til, ikke bare smag og pris men også den historiske, sociale og kulturelle kontekst. Faktisk kan jeg ikke huske jeg har haft så mange ubesværede og hyggelige samtaler på en festival, både med de spisende og med producenterne. Så ender du nogensinde alene på en festival og føler dig lidt ensom, så bare sig du er madskribent.


Is fra Social Foodies – En oplevelse på flere niveauer

Social Foodies havde i sandhed gode is og en ligeså god historie. En del af firmaets ledelse var såmænd med til at starte Paradis Is i tidernes morgen, men forlod samarbejdet for at starte en socialt ansvarlig chokoladefabrik op i Cape Town i Afrika, der nu er hovedleverandør til de 7 Social Foodies butikker, der er i Danmark. Og ud over isproduktion og driften af butikkerne, bruges der en del tid på at arbejde for udsatte børn i Danmark – blandt andet gennem supplementsfag til hjemkundskab på forskellige folkeskoler. Jeg er nem at imponere med social impact, men skulle jo også smage isen. Jeg fik et Sommerkys med hasselnødder og chokolade og Social Foodies signaturis; Dyrehaven, med så aparte ingredienser som avokado, spinat, æbler ingefær og citron. Sommerkysset var fantastisk velsmagende, cremet og tilfredsstillende, i den absolut bedste ende for chokoladeis. Dyrehaven var noget helt andet, friskt, lidt syrligt helt klart is, men slet ikke sød, nærmest sundt smagende. Jeg giver isen seks stjerner, fordi mine smagsløg fik en oplevelse som de aldrig havde prøvet før, og fordi den gode historie gav mig en, så at sige, dobbelt-god smag i munden bagefter.

Pris 1 kugle 25 kr


 

Satay spyd fra Kiin Kiin – Lige ved og næsten

Kiin Kiin, og ikke mindst Kiin Kiin to go på Nordhavn, har et godt rygte for high end thaimad. Jeg prøvede deres satay spyd; marineret kylling overhældt med peanutbuttersauce og sesamfrø og lidt frisk koriander on the side. De marinerer deres kylling i to dage, fortalte deres kok, Alex, mig. Og før det bliver de masseret grundigt for at øge mørheden, hvilket især er vigtigt, når man bruger økologisk kylling, der har en hel anden og mere fast struktur end den ikke-økologiske. Smag og kraft var der ikke noget galt med, og jeg vil sige at den var fuldt konkurrencedygtig, og mere til, i forhold til den ægte vare i Bangkoks sidegader. Men den var altså en lille smule tør, og det må Satayspyd ikke være, så kun fire stjerner til Kiin Kiin

Pris 35 kr.


Surdejscalzone med chorizo fra Birks køkken – Ægte lykke

Birks køkken er noget så eksotisk som en madskole for surdejsentusiaster. Jeg snakkede kort med ejeren, Benjamin, der belærte mig om surdejens, altså den ”rigtige” surdejs kvaliteter – nemlig dens evne til at udvikle umami. Til deres calzone bruger de bornholmsk hvede til dejen, på grund af de ekstra soltimer kornet får på øen, en chorizo der er modnet som pølse, men derefter hakket igennem for at undgå de typiske fedtklumper, og havgusost,der minder om vesterhavsost, men har mere fylde og karamelnoter i smagen. Lad mig bare sige det som det er: Det er klart – og uden sammenligning – den bedste og mest intense calzone jeg nogensinde har fået. Indtaget foran Future Islands på blå scene under en ligeså blå himmel, gjorde den mig ægte lykkelig, og får derfor seks stjerner.

Pris 70 kr.

 


 

Butterchicken fra Meyers – Velsmag med fejl

Forventningerne kan godt være lidt høje når man skal spise fra megabrandet Meyers. Jeg og mine medspisere valgte Butterchicken serveret med perlebyg, spidskål og brød. Spidskål og brød var passende sprødt, marinering og sauce kraftig og velsmagende, men en del mere spicy, end man forventer af butterchicken, der ligger i den mildeste ende af det indiske køkken, og med en alenlang karry-eftersmag på bagtungen. Jeg syntes det smagte dejligt og perlebyggen som erstatning for ris havde en god mættende struktur som jeg godt kunne lide. Alligevel måtte jeg anerkende mine knap så tilfredse medspisendes indvendinger. Der var små kyllingeben og knogler i perlebyggen, og der skal de altså ikke bo, og så var det heller ikke den mest æstetiske anretning jeg har set, selv ikke på en festival. Fire stjerner.

Pris 75 kr.

 

 

Festival

Mød forfatteren

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.