Ingredienser
- 1,5 dl mælk og gerne sødmælk
- 1,5 dl vand
- 25 gram gær eller 6 gram tørgær
- 1 æg (stort)
- 8 gram salt
- 50 gram smør (blødt)
- 550 gram hvedemel og gerne økologisk
- 1 æg sammenpisket (eller mælk) til at pensle bollerne)
- 1 spsk sukker hvis bollerne skal bruges primært til marmelade eller andre søde pålægstyper
Sådan gør du
Morgenboller – Den almindelige opskrift
- Hæld vand og mælk sammen og varm det op til det er fingerlunt (der hvor der hverken er koldt eller for varmt). Tilsæt gær og rør det ud i væsken.
- Rør æg og salt i væsken, tilsæt mel og ælt det på røremaskine (eller i hånden) til det er nogenlunde samlet) – Husk at mel er forskelligt, og at der nogle gange lige skal en lille smule mindre eller mere mel i.
- Hæld det bløde smør i dejen (du kan eventuelt lige give det 10-15 sekunder i mikroovnen, hvis det ikke er blødt nok) og ælt ved middel hastighed til dejen slipper kanterne på skålen. Det tager 5-10 minutter.
- Lad dejen hævet tildækket til den har opnået dobbelt størrelse – det tager 1-1,5 time.
- Drys lidt mel på dit bord og vend dejen ud herpå. Form den som en pølse, og skær den ud i 8-10 lige store stykker.
- Form stykkerne til boller, læg dem på en bageplade, dæk dem til med et viskestykke og lad dem hæve til de er cirka dobbelt så store (det tager en times tid)
- Pensl bollerne med et sammenpisket æg eller lidt mælk (kan springes over men giver en lidt mere tør overflade på bollen).
- Bag bollerne ved 225 grader til det er gyldne – det tager 10-15 minutter alt efter størrelsen på dine boller.
Lad bollerne køle af på en bagerist og nyd dem med godt smør, en skive ost eller hvad du nu har lyst til.
Morgenboller – Den hurtigere version
- Følg opskriften ovenover, men brug den dobbelte mængde gær (50 gram) og form bollerne direkte efter æltning. Dæk bollerne til med et viskestykke og lad dem hæve til dobbelt størrelse – det tager 45-60 minutter. Herefter pensles og bages de som i opskriften ovenover.
Noter, tips og tricks
Morgenboller har guld i mund
Noget af det bedste at starten dagen med er skønne, hjemmebagte morgenboller, hvis man spørger mig. Der er et eller andet over en saftig krumme og smagen af god hvede, der bare er ualmindeligt behagelig, især sammen med lidt hjemmelavet smør, en god skive ost og en kop kaffe, te eller varm kakao som sidevogn dertil. De klassiske morgenboller skal helst være bløde. Helt bløde, får jeg at vide i kulissen.
Det er jeg enig i. For en stund skal surdeje, speltmel og det kernehelvede, der nogle gange er brødbagning, lægges til side, og så skal der bare hvedemel, æg, smør, salt, gær og lidt flydende til for at lave den skønneste dej til disse boller, som bringer smilet frem hos både børn og voksne.
Tricket ligger i mængden af råvarer. For meget mel (eller for lidt væde) og bollen bliver tør – det er vi naturligvis ikke interesserede i.
Andre gode opskrifter: Æbletærte – Din nye favorit | Pizza – Den ultimative opskrift (med den bedste pizzadej) | Vaniljekranse | Grydebrød | Luftige pølsehorn
Opskriften her er utroligt nem at følge, og der er få ingredienser som skal i – som altid bliver resultatet kun lige så godt som de råvarer, du bruger. Gode æg og god smør giver bare lige dét ekstra til den færdige ostemad – og den vil vi naturligvis gerne have til at spille på førsteholdet, ikk’?
Bollerne er bedst friskbagte, men kan nydes op til to dage efter, hvor de stadig vil have den skønneste, luftige og saftige konsistens. Derefter foretrækker jeg at riste dem og hælde en lille (læs: kæmpestor) skefuld af verdens bedste hindbærmarmelade på bollen (den laver min faster i øvrigt).
Du får både min almindelige opskrift på morgenboller samt en variant der er lidt hurtigere.
Morgenboller – Nemme boller i billeder
Lunt vand og mælk sammen med gær. Jeg bruger oftest tørgær, da det har en længere holdbarhed (på køl). Rør gæren godt ud i væsken.
Æg og salt røres først ud i væsken, derefter tilsættes mel og det røres sammen i hånd eller på røremaskine til det er en samlet masse.
Det bløde smør tilsættes og dejen æltes ved middel hastighed til den slipper skålen.
Her er dejen så småt begyndt at slippe skålen – den skal lige have 2-3 minutter mere.
Dejen dækkes til at hæver til den når dobbelt størrelse som her.
Dejen vendes ud på et meldækket bord, formes som en pølse og skæres i stykker der er nogenlunde lige store (du kan også bruge et målebånd, hvis du vil have præcist lige store morgenboller).
Form stykkerne til boller og læg dem på en bageplade.
Dæk bollerne til med et viskestykke og lad dem hæve til de har opnået dobbelt størrelse – det tager 1 times tid.
Så store er de færdighævede boller. Det er nu du skal pensle dem, hvis du vil (det fik jeg ikke lige gjort denne gang).
Bag bollerne ved 225 grader til de er gyldne – det tager 10-15 minutter alt efter størrelsen på bollerne og den ovn, du bruger.
Nemme boller til morgenmaden – og de smager skønt.
Her nydes bollen med en god klat smør.
Selvom her er tale om “morgenboller” så egner de sig mindst lige så godt til aftenhyggen – det er måske her jeg faktisk oftest tager en bolle med ost. Lav gerne dobbelt portion og frys ned, så har du næsten-friskbagte boller på de mere travle tidspunkter.
Velbekomme!
De ser sgu gode ud! Har du prøvet at tilsætte bage enzymer? ☺
Hej Carsten,
Tak for rosen – det sætter jeg meget pris på!Det har jeg ikke, nej. Jeg er sådan lidt gammeldags hvad sådan noget angår, så det er som udgangspunkt “almindelige” råvarer jeg bruger 🙂
Venligst
Mads
Sådan har jeg det som udgangspunkt også, men efter at have læst om bageenzymer så gav jeg det et chance og med stor succes. Jeg må endeligt prøve disse med enzymer, så vender jeg lige tilbage med et resultat! ??
Hej Carsten,
Jeg er altid nysgerrig på andres eksperimenter – så jeg vil se frem til at høre dit resultat 🙂
Venligst
Mads
Hej. Nu hvor Carsten ikke har svaret, så gør jeg det.
Jeg har nu tilsat enzymer til opskriften. . Resultatet er større, blødere og mere luftige boller. Bollen føles mindre tung at spise. Før havde mine boller en vægt på 90-94 gram.
Med enzymerne, der opnår jeg samme størrelse med bare 75 gram.
Jeg bruger 10 gram bageenzymer i opskriften.
Hej Mads
Du har super lækre opskrifter, bare ked af du ikke skriver hvad det indeholder af kalorier, fedt, osv.
Hej Trine,
Tak for din feedback.
For nuværende er kalorieberegning ikke tænkt som værende en feature jeg vil tilbyde. Måske dette ændrer sig en dag 🙂
Vh
Mads
Ciao Mads.
Tak fordi du har en opskrift der giver mening og er til at forstå ?
Min mand er italiener, og dernede skal brødet helst være helt hvidt og blødt (når det er til morgenmad) Ville jeg kunne bruge fx tipo 00 mel i stedet for?
Kh Trine
Ciao Trine!
Tipo 00 giver bare en hel del mere sejhed til brødet, hvilket i mange tilfælde er lækkert – jeg kan dog være i tvivl, om det vil være godt her. Prøv eventuelt med halv almindelig og halv tipo 00, og start derfra :-). Hvis du gør det, så meld endelig tilbage med resultatet.
Og tak for rosen!
Venligst
Mads
Hej Mads
De ser da hammer lækre ud!
Kan man nøjes med at bruge vand og skippe mælken? Og hvordan påvirker det resultatet?
Mvh: Cecilie
Hej Cecilie,
Det vil jeg umiddelbart godt mene, at du kan. Du skal måske tilføje en anelse mere mel. Bollerne bliver måske lidt mindre bløde, men også mindre kompakte – tror du bliver glad for dem alligevel 🙂
Vh
Mads
Hej Mads.
Tak for en god opskrift, bruger den ofte 🙂
Hvor meget gær ville du anvende hvis jeg skulle lave dejen aften før de skal bruges? Fx. til brunch hvor der er mange andre ting at tænke på.
På forhånd tak 🙂
5-10 gram 🙂
Har lige lavet dem med cocktailbær i og de er bare SÅ gode! Tak for en dejlig – nem – opskrift ?
Det var bestemt så lidt, Lullu 🙂
Vh
Mads
Super opskrift!
Jeg byttede lidt af melen ud med 100g havregryn, 100g speltmel, 100g manitoba hvedemel også ellers de resterende alm. hvedemel.
Mælken blev laktose frimærker og smør blev: “naturli’” smørbar lavet på raps, kokos, shea og mandel
Den blanding vil jeg dog mene at der godt kunne komme 12-15 boller ud af
Min 11 blev nemlig ret store
Tak for gode opskrifter!
Den får lige 5 svin i øvrigt 😉
De er gode! Har dog kun 4 gram salt i. Jeg fik 10 boller. Og de havde en vægt på ca. 93.
Fantastiske boller og nem opskrift. Fandt opskriften sidste år og har lavet dem siden. De bliver revet væk hver gang de er på bordet.
Har lavet dem i sød udgave med sukker, og tranebær og mandler – Det smagte godt!
5 * herfra !
Har netop lavet bollerne, og de er bare maga gode! 5 stjerner herfra!
Mange tak Maria 🙂
Alletiders opskrift! Nem, let og smagfuld med stor succes hos familien. Blev også det første brød jeg nogensinde har bagt. Jeg vil gerne prøve med fuldkornsmel. Hvordan kan det gøres? Mange tak..
Lige de her boller egner sig bedst til det mere “fine” mel. Skal du køre fuldkorn, så kør lidt ind gradvist – måske start med 25% fuldkorn 🙂
– Mads
Jeg er igang med den hurtige udgave og kom til at tænke på: Hvad mister man ved det? Noget smag? Noget luftighed?
Kan man tage halvdelen af dejen og smide en håndfuld rosiner i ?
Fin opskrift. Har brugt den til langtidshævning.
Spekulerer på om jeg kan bruge glutenfrit mel, og så blot tilføje en anelse husk eller pofiber, til det glutenallergiske familiemedlem.
Elsker de nye tider med autocorrect. I et af kommentarerne har vedkommende brugt mælk, der var laktose frimærker, en anden giver opskriften 5 svin
Jeg må være dig svar skyldig ift. glutenfrit mel – det aner jeg ganske enkelt ikke ret meget om 🙂
Vh
Mads
Dejlige bløde og luftig Boller. Det er en opskrift der helt sikkert bliver lavet igen:) vejede 90 gr per bolle og de blev en tilpas stor størrelse. Mange tak ☺️
Dejligt at høre Sharon.
Superdejlige og bløde boller. Jeg har bagt dem mange gange, og det slog mig først i dag: er det meningen de skal bage ved 225 varmluft eller alm. oven/under varme?