Lokalt er godt – en snak om fødevarer

Læsere af min blog vil efterhånden vide, at jeg taler meget om kvaliteten af råvarerne, og at jeg også tænker over, hvor råvarerne kommer fra. Derfor valgte jeg også at takke ja, da jeg blev spurgt, om jeg ville skrive om førevarer og fødevareproduktion i forlængelse af Faktas nye Sønderhaven-kampagne. Fakta forsøger at forbedre de produkter, som vi forbrugere skal konsumere, og de gør det ved at etablere et samarbejde med et lokalt mejeri. I dette tilfælde er det mejeriet Sønderhaven fra det nordjyske Brønderslev. Sønderhaven er et mejeri, der har en klart defineret etik og formålspolitik, og videoen illustrerer meget godt, hvad lokale producenter kan bidrage med til kvaliteten af fødevarer – herunder oste.

Lokalt er godt:

Vi lever i en tid, hvor forbrugerne igen er begyndt at stille større krav til detailhandlen. Hvor det tidligere var populært (spørg mig ikke hvorfor) at få sine æbler fra Italien, sin ost fra Holland, grøntsager fra Peru og kød fra Polen, er vi nu mere fokuserede på, at så meget af det vi indtager som muligt, skal være dansk – og det giver også rigtig god mening.

Hvorfor?

Se på det på denne facon: Jo kortere afstanden er fra producent til konsument (dig og mig), jo friskere er produktet, og jo bedre må kvaliteten antages at være. Herunder kan du se min foretrukne rygeost-pusher, der er ved at lave en rygeost til mig. Friskere kan det ikke blive, og det er oplevelser du kun kan få, ved at handle helt lokalt.

Min rygeost-pusher

Min rygeost-pusher

Der er naturligvis undtagelser, men som oftest giver det mening, at handle mælkeprodukter, kød, frugt og grønt lokalt – gerne helt ned på kommunalt plan. Friske råvarer er ofte fundamentet for god mad, og bl.a. sommersalat med asparges og kold kartoffelsalat, som jeg tidligere har lagt op på bloggen, er stærkt afhængige af gode og friske råvarer. Det er mad der bliver smagløst og ligegyldigt, hvis det laves med vandet icebergsalat fra Holland og asparges fra Sydamerika, der af uransagelige årsager kan holde sig i flere uger.

Danmark har en størrelse, hvor fødevarer på under et døgn kan transporteres fra producent til konsument. Det betyder også, at vi stort set hver dag kan få helt friske fødevarer, hvis vi ønsker det. Superbrugsen og Kvickly har det seneste stykke tid har en afdeling udelukkende med lokale fødevarer. At Fakta nu følger trop med Sønderhaven-kampagnen, er endnu et skridt i den rigtige retning. Det er med til at sikre dig og mig god kvalitet på det vi spiser, og det er også medvirkende til, at Æbledyrker-Jensen kan sælge sin frugt og Møller-Andersen kan sælge sit mel. Det betyder i sidste ende bedre vilkår for dansk landbrug, hvilket giver flere danskere mulighed, for at skabe deres eget arbejde.

Globalt er også godt:

Lokalt ER godt, men vi må også være realistiske. Vi kan ikke dyrke alt i Danmark, ganske enkelt fordi klimaet ikke er til det. Selvfølgelig kan (og bør) vi lave vores mad efter hvad der er i sæson, men omvendt må vi også erkende, at globaliseringen har nogle fordele. Vi kan få nogle råvarer, der normalt ellers ville være os utilgængelige – og det er fedt med muligheder. Jeg elsker i hvert fald at kunne bruge trøfler fra Piemonte i min mad, og når alt kommer til alt, så vil jeg altså hellere drikke en fransk bourgogne, end en sur Rondo-baseret rødvin fra sydsjælland.

Der hvor sutten falder på gulvet, er når vi i sommerperioden kommer spanske tomater og hollandsk peberfrugter i kurven. Lige rundt om hjørnet står der nogle dygtige lokale producenter, som har spandevis af friskt frugt og grønt, som med garanti har mere smag end det udenlandske alternativ – og så er vi også fri for vækstundertrykkende kemikalier.

Ost, jeg vil ha’ ost…:

Ost jeg vil ha’ ost jeg må ha’ ost…

Ost

Ost

Sådan sang Sebastian i sin ikoniske ostesang, og hvor har han ret.

Ost er dejligt – ingen tvivl om det. Masseproduceret danbo i forskellige indpakninger – knap så dejligt.

Mange af de kære 45+ Danbo oste, som du ser i supermarkedet, er sådan set identiske. Forskellen er blot, at de er skåret lidt anderledes, og at de har en anden indpakning. That’s it.
De kan da smage udmærket, men sammenlignet med en kvalitetsost fra et mikromejeri, så er der altså langt i mål.

Førnævnte skriveri om danske råvarer er også gældende for danske oste. Der er utroligt meget velsmag at hente ved at tænke sit ostekøb igennem, og med tilføjelsen af Sønderhaven i Fakta, blev der lige tilføjet endnu et godt alternativ til næste gang du er ude at handle.

Ved kontinuerligt at handle lokale danske fødevarer, viser du også med pengepungen, at du gerne vil have kvalitet. Hvis flere gør det, vil der også i det lange løb komme flere og flere af de ønskede produkter i handlen, en cyklus der kan blive ved og ved.

3 grunde til at handle lokalt:

Indlægget her skal ikke ses som en løftet pegefinger. Det er blot et emne, der betyder meget for mig. Jeg håber, at jeg med dette skriv kan få sat nogle tanker i gang, således vi bliver bedre til at støtte nogle af de mange dygtige producenter, som vi har i Danmark – især de helt små af dem.

For at opsummere hele skriveriet, får du her tre gode grunde, til at handle lokalt:

 1. Du får helt friske råvarer, og de er typisk også betragteligt mere smagfulde
 2. Du er med til at holde det danske landbrug i gang – altså er der et bedre levegrundlag for danske arbejdspladser
 3. Du holder konkurrencen i gang, og skaber derved et incitament for, at producenterne skal yde deres bedste, for at du køber deres produkt. Dette udmunder sig i bedre smag og kvalitet

Jeg håber, at dette indlæg har sat nogle tanker i gang, og hvis du har en holdning, som du gerne vil debattere, skal du føle dig fri til at lægge en kommentar.

Hav en vidunderlig dag med smagfulde lokalproducerede fødevarer!

//Mads / Madsvin.com


Indlægget her er sponseret af Fakta i forlængelse af deres “Sønderhaven-kampagne”. Jeg står naturligvis inde for alt hvad der er skrevet her, og det er udelukkende min egen holdning, som du læser.

Reklame

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

2 Kommentarer

 1. Nikolaj johansen

  Hej tak for endnu et godt indlæg.

  Jeg syntes emnet om; gode, lokale kvalitets råvare er vigtig, faktisk overskygger den i mit vedkommen samtalen om økologi. Misforstå mig ikke kan godt li økologi som helhed. Men når jeg står en tidlig forårs dag og ser på trist økologisk grønt fra Egypten, sydspidsen, Grækenland og det der var længer væk. Tja hvor bliver kvaliteten og det økologiske så af?

  Køber vi økologi fordi vi gerne vil højne os selv, er det en tror på at økologi = kvalitet eller er det bare fordi vi tror på at det er bedre?

  Jeg tror ikke på at der er meget miljø eller kvalitet over øko gulerødder fra Egypten.

  Jeg er general fortaler for dyrevelfær og tror på at kød der er behandlet ordentlig også smager bedre. Og vil også gerne være med til at passe på vores grundvand men skal det være på bekostning af kvalitet, madspild, luftforurening og et større olie forbrug?

  En række flyvske tanker…

  Også kommer min første kommentar også lige til.

  Hilsen Nikolaj

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Nikolaj

   Jeg er på mange måder enig med dig. For mig er de optimale vilkår, at råvarerne er sprøjtefri og på anden vis bæredygtigt forsvarligt produceret. Økologi er en lidt underlig størrelse, fordi det i dag mere er et spørgsmål om brandingværdi end reel økologi. Stemplet “økologisk” opnås jo ud fra nogle definerede kriterier, hvilket som sådan er fint nok. Men hvor går grænsen, og hvem skal definere den?

   Personligt er jeg lidt i samme båd som dag. Jeg kigger først på, hvor fødevarerne er fra, dernæst på andre kriterier, så som økologi.

   Med venlig hilsen
   Mads

   Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.