Top Banner

Grønkålssalat med æbler – Nem og lækker

En saftig, frisk og sprød vintersalat med grønkål. Et hit i hverdagen når aftensmaden skal piftes op.
Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
4.6 fra 5 stemmer
10 minutter
4

Ingredienser

Grønkålssalat

  • 150 gram grønkål
  • 50 gram mandler
  • 1 æble syrligt – ingrid marie, elstar, cox orange og lignende
  • 1 appelsin (eller clementin, som jeg brugte her)

Dressing (vinaigrette)

  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk æbleeddike lagret, kan erstattes med en anden lagret frugteddike
  • 1 spsk æblemost helst koldpresset
  • 1 tsk akaciehonning

Sådan gør du

Grønkålssalat

  • Skyl grønkål og æble. Skær grønkålen fra stokken, og hak den semi-groft. Skær æble i både og dernæst i mundrette stykker. Pil clementin og skær også den i mundrette stykker.
  • Rist mandler på en tør pande ved middel varme, til de begynder at tage farve – det tager et par minutter.
  • Vend det hele sammen. Du kan eventuelt holde lidt mandler, æble- og clementinstykker tilbage, som du kan toppe med for en særligt dekorativ salat til sidst

Dressing (vinaigrette)

  • Pisk olivenolie, æbleeddike, æblemost og akaciehonning sammen i en skål, til du har en homogen masse. Dressingen skal tykne lidt.
  • Smag den eventuelt til med en lille smule salt og peber, hvis du finder det nødvendigt.
  • Servér dressingen ved siden af salaten, eller hæld den henover, hvis du foretrækker.

Noter, tips og tricks

Grønkålssalat holder sig udmærket i køleskabet et døgns tid.
Du kan fint udskifte frugt, nødder og lignende med andre frugt- og nøddetyper. Grønkålssalat er en oplagt salat til at få tømt diverse rester af grønt, frugt og nødder såvel som kerner.

En simpel og lækker grønkålssalat

Grønkålssalat er en vaskeægte vinterbasker. Fra efteråret og lang tid frem kan man høste den skønneste danske grønkål, som kan laves om til alverdens lækkerier. En af mine favoritter er en grønkålssalat – den er sprød og velsmagende, og så er den ualmindeligt let at lave.

Min udgave er med frisk grønkål, danske æbler, ristede mandler, clementiner og en skøn dressing (vinaigrette) på olivenolie, æbleeddike, æblemost og lidt akaciehonning.

Alt efter årstid og frugtskålsindhold, laver jeg også gerne min grønkålssalat med appelsiner – og har jeg en pose hasselnødder, i stedet for mandler, på lager, er det dem, der får lov at danse med nede i salatskålen. Uanset, hvad dine frugt- og nødderationer byder på, så tør jeg godt love, at du får en uimodståelig frisk og smagfuld salat med grønkål, der nemt kan blive en tro følgesvend til dine go-to hverdagsretter.

Grønkål – og kål generelt – er godt

I nyere tid har kål også virkelig vundet indpas i de danske køkkener – og det kan jeg godt forstå.

Jeg elsker nemlig kål.

Spidskål, blomkål, grønkål, rød grønkål (jep, det er en ting), palmekål og alle mulige andre slags kål. Det smager nemlig vidunderligt, og det har et dejligt bid, som få andre grøntsager ellers kan være med på.

Kål er en perfekt base i salater og måltidssalater, lækkert fyld til en suppe, en vigtig ingrediens i diverse stuvninger – og så er det ovenikøbet, og her bruger jeg et ord, der sjældent forekommer på Madsvin: sundt.

Kort sagt er kål, herunder grønkål, en vidundergrøntsag, som du kan bruge i et hav af lækre madsammenhænge. Bruger du kålen i eksempelvis min grønkålssalat, kan du give dine hverdagsretter en tallerkenmakker, der både kommer med smagspower og sprød tekstur til din steg, dine frikadeller eller som sprødt modspil til de cremde flødekartofler. Bløde retter, som for eksempel lasagne og bolognese, bliver også kun bedre af den friskhed og sprødhed, som en grønkålssalat (og anden kål) bidrager med. På spejderære.

Samling af grønkålssalat

Så let er det at samle sin grønkålssalat. God fornøjelse – og velbekomme.

Gode spørgsmål at stille

Kan jeg bruge andre kåltyper?

Ja. Rød grønkål, palmekål, rødkål og eventuelt spidskål kan også bruges.

Hvor længe kan grønkålssalat holde sig?

Salaten er fin at opbevare på køl i et døgns tid – det er dog bedst at dressingen ikke er vendt med salaten, hvis den skal være sprød dagen efter.

Grønkål eller rød grønkål til grønkålssalat?

Grønkål kommer i flere afskygninger, de mest gængse er den traditionelle grønkål, som godt nok kommer i flere forskellige sorter, men der er også den røde grønkål. Jep. Rød.

Eller, i virkeligheden er den nu nok lidt mere bordeaux-farvet.

“Er der nogen forskel på disse?” tænker du nok. Og det korte svar er nej. Til en grønkålssalat kan du fint bruge både rød og grøn grønkål, vær dog klar over, at rød grønkål mister sin flotte farve, når det varmes op – men det er jo ikke tilfældet i salaten her 🙂

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

3 Kommentarer

  1. Det kunne du gøre: Køb planten på rod og grav den ned i haven tæt på huset, eller plant den i en stor urtepotte på altanen. Så kan man plukke lige netop det, man skal bruge. Det samme kan man gøre med rosenkålsplanter. Porrer kan fryses uden blanchering; husk at købe til fryseren, inden de går i stok først på foråret.

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?