Grill, Hovedret, Hverdagsmad, Tilbehør, Vegetar

Flødekartofler opskrift – Verdens bedste

Verdens bedste flødekartofler

Når det danske køkken er i højsædet, og et stykke af danskernes favorit slagtedyr, grisen, skal indtages, er flødekartofler en af favoritterne som tilbehør. Egentlig er det blot en simpel spise, hvor kartofler, fløde og lidt salt er alt der skal til, for at tilfredsstille samtlige danskere, hvor de laktoseintolerante må kigge misundeligt til (eller vælge laktosefri fløde).

De perfekte flødekartofler

Jeg har fået flødekartofler i alverdens afskygninger. Nogle med hvidløg, andre uden, varianter med frosne kartofler, tre slags ost, chili, mornay sauce og hvad folks fantasi nu ellers har bragt.

Ét sted er det dog for mig vigtigt, at flødekartoflerne spiller: sovsen – eller hvad man nu skal kalde det.

De perfekte flødekartofler, for mig, er dem hvor fløden er kogt tilpas ind sammen med kartoflerne og hvad du ellers har i, så den er cremet og nærmest går i ét med kartoflen – et flødekartoffelnirvana, om man vil.

Lige netop flødekartoffelnirvanaet har jeg stræbt efter endda nogle gange, før det lykkedes – og det skulle vise sig, at min kære mor havde svaret, som hun så ofte har haft det før.

Alt der skulle til, var den rette mængde fløde, og evnen til at HOLDE SIG VÆK FRA FADET MED FLØDEKARTOFLER MENS FLØDEN STILLE OG ROLIGT KOGER IND.

Andre populære kartoffelopskrifter: Hjemmelavede pommes frites // Verdens bedste kartoffelsalat // Pommes Anna // Kartoffelsalat med årstidens grønt

Verdens bedste flødekartofler

Flødekartofler - Verdens bedste

Udskriv Pin opskrift
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid2 timer
Samlet tid2 timer 15 minutter
Antal8

Ingredienser

Verdens bedste flødekartofler

 • 2 kg kartofler
 • 2-3 store porrer
 • 1 fed hvidløg 2 hvis du vil have en kraftigere hvidløgssmag
 • 0,75 liter fløde
 • ½-1 tsk stødt muskatnød efter smag
 • Salt
 • Peber
 • Evt. ost emmentaler eller gouda

Sådan gør du

Flødekartofler

 • Skræl dine kartofler, og skær dem i 3-4 mm tykke skiver - gerne med en mandolin, hvis du har sådan en.
 • Rens porrer og skær dem i lidt tyndere skiver - tag gerne så meget af det grønne af porren med som muligt.
 • Hvidløg pilles og skæres i ultratynde skiver.
 • Rør stødt muskatnød ud i din fløde i en skål.
 • Læg kartoflerne og porreskiver i lag i et ildfast fad. Kartoflerne skal dække hele laget, hvor porrerne godt kan hældes lidt mere løst oven på. Læg slutteligt 2-4 af de ultratynde skiver hvidløg på også, og kværn lidt(!) salt og peber oven på.
 • Sådan bliver du ved, til du ikke har flere skiver kartoffel og porre.
 • Hæld nu fløden ved - den skal dække ret præcist 75% af kartoflerne, spæd eventuelt til med lidt ekstra fløde, hvis nødvendigt.
 • Sæt i ovnen ved 175 grader i 1,5 times tid. Efter en time mærker du lige i kartoflerne med en kødnål, er de stadig meget hårde, kan du med fordel skrue op til 200 grader.
 • Mens kartoflerne står og bobler i fløden, vil du opleve, at fløden tynder lidt ud - her skal du forholde dig helt roligt. Hvis du slår koldt vand i blodet, og lader det passe sig selv, vil fløden koge ind og til slut blive dejligt cremet.
 • Hvis du vil have ost på, tager du flødekartoflerne ud af ovnen 15 minutter før de skal serveres, hælder lidt revet ost emmentaler eller gouda oven på, og sætter det tilbage i ovnen. Når osten er gylden er dine flødekartofler klar.

Noter

Flødekartofler kan snildt laves dagen i forvejen og varmes op inden servering. Hvis du gør det, anbefaler jeg at gemme den revne ost til lige inden servering.

Fødselsdag og flødekartofler

Til min fødselsdag i år, ville jeg gerne lave noget andet end det mine venner typisk får hos mig. Dansk/danskinspireret mad har altid tiltalt mig, og da jeg gerne ville gøre det let for mig selv, blev der smidt en ordenlig kleppert af en røget skinke i gryden og et gigantisk fad med flødekartofler, der ville kunne mætte det halve af Samsøs befolkning – kartoflerne var bare så gode, at de kun rakte til 8 mennesker.

Andre hverdagsfavoritter: Hjemmelavet tomatsuppe // Tarteletter med høns i asparges // Broccolisalat med bacon

Denne version på flødekartofler er i al ydmyghed verdens bedste (den er i  hvert fald god) – hvilket den også vil være med dine variationer af diverse grøntsager og krydderier, for det hele afhænger af sammenhængen med fløden.

Og uden yderligere historiefortælling får du hermed min (og min mors) opskrift på flødekartofler, som vil kunne afværge krige, fremkalde tårer og vigtigst af alt: skabe glæde.

Verdens bedste flødekartofler opskrift i billeder

Jeg er svært glad for Microplane – også deres hånd-mandolin.

Det skal du bruge

Kartofler og porrer lægges i lag. Husk at en lille smule hvidløg samt lidt salt og peber.

Kartofler og porrer

Kartofler og porrer

Det hele lægges lag på lag, til du ikke har flere kartofler, eller til dit fad er fyldt godt op.

Lag på lag

Lag på lag

Fløde og muskatnød røres sammen.

Fløde og muskatnød

Fløde og muskatnød

..og hældes på kartoflerne.

Hæld på kartoflerne

Hæld på kartoflerne

Ca 75% i kartoffelhøjden skal fløden dække det. Varmen gør, at fløden bobler op, og tilbereder de øverste kartofler også.

75 %

75 %

Når kartoflerne er færdige eller næsten færdige, kan du overveje at hælde lidt revet ost på. Jeg foretrækker en emmentaler eller gouda jeg selv har revet, frem for posevarianten.

Ost er godt

Ost er godt

Jeg skulle ikke overveje det – der skulle helt bestemt ost på.

Ost og flødekartofler

Ost og flødekartofler

De færdige flødekartofler.

Verdens bedste flødekartofler

Verdens bedste flødekartofler

Flødekartofler er egentlig en helårsspise, omend nye, danske kartofler er bedre egnet til bare at blive kogt hurtigt, hvis man spørger mig.

Servér dine flødekartofler til selskaber, til dig selv, til din mor, far, søster og andet godtfolk. Flødekartofler kan række et par dage, og kan uden problem opvarmes igen uden nævneværdigt kvalitetstab.

Velbekomme!

40 Kommentarer

 • Reply Juliemaj 22, 2017 at 21:01

  Hvilken fløde brugte du? Det blev slet ikke cremet og lignede bare at kartoflerne svømmede i et fedtlag da jeg lavede dem :/

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenmaj 22, 2017 at 23:40

   Hej Julie,

   Først og fremmest: sikke noget møg! Det må vi få styr på.

   Dernæst: Jeg brugte en almindelig piskefløde.

   Fulgte du opskriften til punkt og prikke? Hvor stort var dit fad ca.? 🙂

   Nu er der jo desværre forskel på fade mm, og det er nok her forskellen ligger. Jeg kan forestille mig, at du skal prøve med lidt længere tid næste gang og eventuelt lidt mindre fløde.

   Det skulle meget gerne blive en dejlig, cremet gang flødekartofler – det blev mine i hvert fald med denne fremgangsmåde 🙂

   Venligst
   Mads

   • Reply Juliemaj 23, 2017 at 09:47

    Altså jeg halverede opskriften fordi jeg ikke lige skulle bruge 2 kg flødekartofler ? Jeg brugte også piskefløde

   • Reply Juliemaj 23, 2017 at 09:48

    Kan det gør en forskel hvilken indstilling overen har været på?

    • Mads Vindfeld Andersen
     Reply Mads Vindfeld Andersenmaj 23, 2017 at 10:53

     Hej Julie,

     Ovne er vidt forskellige, så det kan sagtens være der, problemet ligger. Især temperaturudsving kan være “problemet”.

     Jeg bruger altid “almindelig” ovn.

     • Juliemaj 23, 2017 at 16:33

      Kan være jeg skal bruge over/undervogne næste gang i stedet for varmluft ?

 • Reply Vivi Nielsenjuli 16, 2017 at 14:04

  Tak for en superinspirerende side! Besøger den gerne, når jeg løber tør for idéer 🙂
  Jeg har en anden god og cremet flødekartofler……. Jeg er ikke god til mål, da jeg laver mad ret intuitivt. Men jeg skærer kartoflerne i tynde skiver og sammen med porrer eller løg og masser af hvidløg….og chili…koger dem sammen med fløde, muskat, salt og peber og halvdelen af den ost, som jeg topper med, når retten skal i ovne. De skal blot lige have opkog…gennemvarmet og tilsættes den revne ost. Hælder den op i et fad. Topper den med resten af osten. Alt efter størrelse, så ind i ovnen ved 180 gr. fra ca. 45 min. til over 1 time 🙂 Retten bliver stensikkert cremet hver gang!

 • Reply kirstenjuli 21, 2017 at 15:37

  Hvor lang tid skal jeg beregne til opvarmning af kartoflerne, hvis jeg har lavet dem dagen før de skal spises?

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenjuli 21, 2017 at 15:47

   Hej Kirsten,

   Jeg ville nok påregne en halv times tid i ovnen ved 180 grader. Sæt eventuelt et ildfast fad ind med lidt vand, så flødekartoflerne ikke tørrer ud.

 • Reply M.westonoktober 18, 2017 at 20:47

  Mine fløde kartofler bliver mixet med porre osv. Men jeg laver/køber en oste sovs f.eks Mornay og så starter jeg op med 175 i ovnen eller 200 og så på lavt blus ind til de er færdige, ikke at forglemme masser af ost og tomater på toppen.

 • Reply Dennisoktober 30, 2017 at 21:01

  Mener du at der skal muskatnød i de bedste flødekartofler ? Tænker at man vil blive lidt overrasket over bismagen ? Den er ret markant synes jeg.
  Prøv iøvrigt at lave flødekartofler med persille også, og så kan man jo servere med stegt flæsk 😉

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenoktober 31, 2017 at 10:54

   Naturligvis mener jeg, at der skal muskatnød i – ellers stod det ikke i opskriften 😉

   Muskatnød er noget man altid skal være varsom med, da det ellers, som du også bemærker, kan gå ind og dominere for meget. I opskriften her er der den mængde tilsat, som jeg mener giver den bedste smag.

   Sjov idé med persille, kunne sagtens være, at det skulle prøves en dag 🙂

   • Reply Per Damgaard-larsenmarts 16, 2019 at 18:11

    Lige til info. Muskatnød kan i store mængder være giftigt

    • Mads Vindfeld Andersen
     Reply Mads Vindfeld Andersenmarts 19, 2019 at 09:34

     Hej Per,

     Sådan er det faktisk med flere krydderier – men der er tale om abnormt store mængder, før det kommer dertil. Hvorom alting er: tak for info!

     Venligst
     Mads

 • Reply Pawfebruar 16, 2018 at 20:15

  Har lavet dem flere gange. -Dog uden porrer, for drivhuset er lidt tomt pt., men opskriften er god og muskat le grande trick 😉 Lidt hakket løg og et par stykker smør gør absolut ikke noget dårligt for dem.

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenfebruar 17, 2018 at 13:26

   Porrer er fantastisk i flødekartofler, men hvis jeg mangler det, bruger jeg også bare lidt løg – smager også skønt 🙂

   Det glæder mig, at du kan lide opskriften!

   Venligst
   Mads

 • Reply Thomas Andersenmarts 11, 2018 at 17:41

  Hey mads har nu brugt din side i 2 år og er meget glad for den den er rigtig god jeg har lige lavet dine flødekartofler men lavede også en hjemmelavet monay det blev super godt til en skinke med glasering i grillen er sgu fan mads👍

  Vh. Thomas

 • Reply Jonathan Tjelummaj 6, 2018 at 20:15

  SÅ! -Har jeg lige smidt et godt stort fad i ovnen (næsten) efter din opskrift, er ret spændt på resultatet, da jeg aldrig har prøvet flødekartofler med porrer i før.
  Det jeg gjorde anderledes var :
  – at smelte noget hvidløgssmør & blande med lidt olie, og pensle fadet med det.
  Og til flødeblandingen tilføjede jeg flg.
  – rosmarin & chili (da jeg godt kan lide den sparker lidt).
  – ketchup (da vores lærer på Kold College foreslog ketchup mest til gryderetter for at samle smagene).

  Så nu venter jeg bare spændt på resultatet 🙂

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenmaj 8, 2018 at 10:36

   Hej Jonathan,

   Personligt er jeg ret skeptisk over for ketchup i – men hvis man gerne vil have sine flødekartofler over i den lidt sødlige afdelingen, vil det sikkert give et fint resultat. Men jeg kan kun bifalde, at du eksperimenterer – det er den eneste måde vi kan fornye os på 🙂

   Venligst
   Mads

  • Reply Susanne Lohfertmarts 31, 2019 at 19:08

   Hej Mads.
   Sikke en skøn madside. Jeg glæder mig til at følge med og til at prøve dine opskrifter af. Tak fordi du deler.

   Med venlig hilsen Susanne Lohfert

   • Mads Vindfeld Andersen
    Reply Mads Vindfeld Andersenapril 1, 2019 at 12:42

    Hej Susanne,

    Tak skal du have – jeg glæder mig til at høre om dine oplevelser med mine opskrifter 🙂

    Venligst
    Mads

 • Reply Jonathan Tjelummaj 7, 2018 at 08:23

  Nårh, det blev faktisk ikke den store succes.
  Tror jeg kom for meget chili & ketchup i, kan bare godt lide at eksperimentere.
  Men næste gang følger jeg din opskrift til punkt og prikke!

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenmaj 8, 2018 at 10:39

   Hej Jonathan,

   Øv! Men hold endelig fast i nysgerrigheden.

   Hvis jeg må give dig ét rigtigt godt tip, som i tidernes morgen gjorde mig til en markant bedre kok, så er det at få styr på grundopskriften først, og så eksperimentere bagefter. Altså kunne du i dette tilfælde have startet med flødekartoflerne, som de er, og næste gang så begynde at eksperimentere.

   Det giver dig læring ift. hvordan retten opfører sig, hvordan konsistens mv. er, og dermed får du et meget bedre grundlag at eksperimentere ud fra 🙂

   Jeg synes det lyder spændende med chili – prøv evt. med cayennepeber i en moderat mængde, da det har en bedre tendens til at give den der varme, som er så delikat (i afmålte mængder).

   Venligst
   Mads

   • Reply Jonathan Tjelummaj 10, 2019 at 15:24

    Ja, nu prøver jeg så igen, men denne gang kom jeg en lille smule chili olie + hvidvin i blandingen med fløde & muskat & piskede det lidt sammen. Har droppet ketchuppen 😉
    Men hvis dette ikke bliver en succes, følger jeg altså din opskrift 100% næste gang.
    Jeg melder lige tilbage når det er tid til at spise iaften!

 • Reply Susanne Petersenjuni 14, 2018 at 21:49

  Hej Mads
  Har lige sendt de sidste fødselsdags gæster hjem stå med et stor fad af din dejlig flødekartofler, havde laver 3x gang opskriften.
  Så tænker jeg kan jeg gem eller fryse det fad flødekartofler
  Skal have gæster lørdag igen
  Jeg har brugt laktosefrit fløde
  Håber du har et råd
  Hilsen Susanne.

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenjuni 15, 2018 at 08:57

   Hej Susanne,

   Tak for rosen – den varmer 🙂

   Jeg er lidt i tvivl, om jeg har forstået dit spørgsmål rigtigt. Er det om du kan fryse resterne af dine flødekartofler ned, og servere dem i weekenden?
   Hvis ja, så kan du teknisk set godt gøre det, men jeg er lidt bange for, at de bliver lidt for vandede. Lige netop til gæster ville jeg lave en frisk portion – eventuelt dagen i forvejen.

   Venligst
   Mads

 • Reply Susannejuni 15, 2018 at 09:45

  Hej Mads
  Har smidt fadet i køleskabet og må så lige smage på det i morge.
  Laver så et ny stort fad til lørdag.
  Så stort tak for en god side med masser af tip og ideer.
  Hilsen Susanne.

 • Reply Dennisaugust 19, 2018 at 00:10

  Hvis fløden bliver til fedt, skyldes det for høj varme. Lidt lavere varme og så evt. spæde til med yderligere fløde efter 75-90 minutter,hvis det ser ud til at gå galt.

  Man kan sagtens supplere krydderierne med chili, paprika og mere hvidløg, men pas på med at bruge for meget. Det hele bliver jo i retten, så at sige. Så er det bedre at prøve sig frem med lidt, så lidt mere og så lidt mere for hver gang man laver det.

  Jeg foretrækker klart porrer fremfor løg. Løg giver en meget mere skarp smag, som jeg ikke er så stor fan af. Så hellere flødekartofler uden nogen af delene. Man kan også sagtens lave det med gulerødder også, for at få lidt flere grøntsager i hovedet… 🙂

  Fin opskrift, Mads!

 • Reply Michaeldecember 28, 2018 at 15:27

  Prøv at komme morney sauce i , så bliver den altid cremet og giver også en god smag 🤗

 • Reply Idaapril 9, 2019 at 09:57

  Hej Mads,
  Jeg vil gerne lave lammekølle med flødekartofler til min fødselsdag på torsdag (til 10 personer). De to retter skal jo have meget forskellige temperarurer i ovnen. Hvad anbefaler du jeg gør? Jeg tager fri på dagen, så jeg har god tid til at lave mad, men det kunne selvfølgelig være nice at optimere processen..
  Hvad er din erfaring med at erstatte noget af fløden med sødmælk, så den bliver lidt mindre fed?
  Og har du nogle råd til hvor finder man en god fersk lammekølle i København?
  Besste Hilsner,
  Ida

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenapril 9, 2019 at 10:18

   Hej Ida!

   Det lyder dælme som en god middag. Du har ganske ret ift. temperaturer, og her måden du løser det på:

   Du laver lammet først, og sætter det så til side, mens flødekartoflerne laves. Når flødekartoflerne er 20-30 minutter fra at være færdige, så skærer du lammekødet fra benet (hvis du ikke har gjort det allerede), putter det i et ildfast fad sammen med lidt sky fra stegningen og så lader både flødekartofler og lammekød stå sammen. Hæld eventuelt lidt sky over kødet en gang eller to undervejs.

   Ift. erstatning af fløde med sødmælk…. jeg ville ikke gøre det. Du risikerer at kompromittere den dejligt cremede sauce, og fedtbesparelsen er i sidste ende ikke så stor.

   Slutteligt: ift. lammekølle i København, så er dit bedste bud nok en god slagter, eksempelvis i Torvehallerne – kontakt dem i god tid, og få dem til at bestille hjem til dig 🙂

   Rigtig god fornøjelse – og lad mig endelig høre, hvordan det går!

   Venligst
   Mads

 • Reply Ulrikjuli 26, 2019 at 18:40

  Tredje gang flødekatofflerne er sat i ovnen. Nu håber jeg daten bliver lige så imponeret som jeg gjorde 5/5 verdens bedste flødekartofler

 • Reply Heidi Trasborg Aureldaugust 30, 2019 at 09:31

  Hej Mads
  Jeg kan nu bedst lide en meget mere simpel måde at lave flødekartofler på. Jeg bruger kun følgende:

  Kartofler
  Løg
  Piskefløde
  Letmælk
  Salt og peber

  Jeg synes ikke, at der ska hverken porrer eller ost i. Det er synd. Foretrækker flødekartoflerne simpel, og så passer de lige til sit kød.

  Hver gang, vi holder fødselsdag, laver vi tit flødekartofler til. Vi laver 1 stort fad samt et mindre ét, og begge fade bliver næsten spist. Vi plejer at være 12 mennesker.
  Som regel får vi frikadeller, festskinke og cuvette/culottesteg til samt pastasalat og blandet salat m. diverse dressinger. Dét måltid er et stort hit hos de 2 familier ☺

  Hilsen Heidi

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenaugust 30, 2019 at 09:44

   Hej Heidi,

   Det er da bare skønt at høre, at du har din egen mening om hvordan flødekartoflerne!

   Og den middag lyder da også bare super skøn!

   Venligst
   Mads

 • Reply Ingeborg Hansenoktober 3, 2019 at 09:23

  Det lyder som om det kan blive en vellykket portion flødekartofler. Jeg vil lave den præcis efter din opskrift. Vi bliver 14 personer, så jeg regner med 4,5 kg kartofler. Problemet er så bare, hvor meget fylder de, rent fadmæssigt? Jeg savner i den grad ofte angivelser på hvor mange liter diverse ting fylder, når man går ud fra grundopskriften. Et fad er jo en meget individuel beskrivelse. Glæder mig til at prøve din opskrift. Tror jeg vil satse på Folva eller Sava kartofler. Det er nemlig heller ikke uden betydning. Nogle sorter kartofler lukker sig om sig selv og byder ikke føden indenfor eller går i symbiose med den.
  Ingeborg

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenoktober 5, 2019 at 16:11

   Hej Ingeborg,

   Det er en rigtig god pointe med kartoflerne. Det er det sådan set også med det ildfaste fad, “problemet” er blot, at der ikke rigtigt står på, hvor mange liter det indeholder. Jeg plejer blot at vurdere mængden af kartofler og så finde et fad der passer – de fleste har en højde på 6-8 cm, hvilket giver os muligheden for at få vores flødekartofler i et lag på 4-5 cm, som nogenlunde er det jeg plejer at sigte efter 🙂

   Venligst
   Mads

 • Reply Ingeborg Hansenoktober 7, 2019 at 10:00

  Tak for opskriften. Jeg har styrtet byen rundt for at finde Folva eller Sava kartofler idet jeg gik ud fra at det ikke skulle være for fast kogende kartofler. Forslag til egnede kartofler kunne ønskes. Din opskrift måtte jeg regne om til 14 personer = 4,5 kg kartofler og 2 liter fløde. Det har ret stor betydning hvilken størrelse fad du har anvendt til dine kartofler, for hvor meget er 75 % flødedækning? En prøvesmagning undervejs viste at der var alt for lidt salt i kartoflerne. Det ville måske hjælpe om man rørte en nærmere angivet portion salt op i fløden? Jeg kunne have nøjes med 4 kg kartofler. Man må gøre sine egne erfaringer, som for mig betyder at jeg fremover vil bruge højere fade , hvor jeg ved tilberedning dagen før, kan varme kartoflerne op i mikroovnen og have plads til kødet i bageovnen.

 • Reply Ingeborg Hansenoktober 10, 2019 at 08:54

  Mine tredelte andebryster blev fint rosa, møre men uden sprødt skind. De lå i rapsolie i et døgn, blev lagt til afdrypning på en bagerist inden de blev færdigstegt efter din anvisning. Jeg var i tvivl om hvor meget olie der måtte hænge ved. Skindet blev desværre ikke sprødt. Hvad gik galt?
  8 stk berberie andebryster blev anvendt.
  Ingeborg

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenoktober 10, 2019 at 11:55

   Hej Ingeborg,

   Har du tilberedt dine andebryster i rapsolie i et døgns tid ved lav temperatur – eller ha rde blot ligget i olie i et døgn? SKal lige forstå processen 🙂

  Skriv en kommentar