Flødekartofler – Verdens bedste

Når det danske køkken er i højsædet, og et stykke af danskernes favorit slagtedyr, grisen, skal indtages, er flødekartofler en af favoritterne som tilbehør. Egentlig er det blot en simpel spise, hvor kartofler, fløde og lidt salt er alt der skal til, for at tilfredsstille samtlige danskere, hvor de laktoseintolerante må kigge misundeligt til (eller vælge laktosefri fløde).

Til min fødselsdag i år, ville jeg gerne lave noget andet end det mine venner typisk får hos mig. Dansk/danskinspireret mad har altid tiltalt mig, og da jeg gerne ville gøre det let for mig selv, blev der smidt en ordenlig kleppert af en røget skinke i gryden og et gigantisk fad med flødekartofler, der ville kunne mætte det halve af Samsøs befolkning – kartoflerne var bare så gode, at de kun rakte til 8 mennesker.

Andre populære kartoffelopskrifter: Hjemmelavede pommes frites // Verdens bedste kartoffelsalat // Pommes Anna // Kartoffelsalat med årstidens grønt

Sådan bliver de bedst

Jeg har fået flødekartofler i alverdens afskygninger. Nogle med hvidløg, andre uden, varianter med frosne kartofler, tre slags ost, chili og hvad folks fantasi nu ellers har bragt. Ét sted er det dog for mig vigtigt, at flødekartoflerne spiller: sovsen – eller hvad man nu skal kalde det.

De perfekte flødekartofler, for mig, er dem hvor fløden er kogt tilpas ind sammen med kartoflerne og hvad du ellers har i, så den er cremet og nærmest går i ét med kartoflen – et flødekartoffelnirvana, om man vil.

Lige netop flødekartoffelnirvanaet har jeg stræbt efter endda nogle gange, før det lykkedes – og det skulle vise sig, at min kære mor havde svaret, som hun så ofte har haft det før.

Alt der skulle til, var den rette mængde fløde, og evnen til at HOLDE SIG VÆK FRA FADET MED FLØDEKARTOFLER MENS FLØDEN STILLE OG ROLIGT KOGER IND.

Andre hverdagsfavoritter: Hjemmelavet tomatsuppeTarteletter med høns i aspargesBroccolisalat med bacon | Grønkålssalat | Frikadeller

Denne version på flødekartofler er i al ydmyghed verdens bedste (den er i  hvert fald god) – hvilket den også vil være med dine variationer af diverse grøntsager og krydderier, for det hele afhænger af sammenhængen med fløden.

Og uden yderligere historiefortælling får du hermed min (og min mors) opskrift på flødekartofler, som vil kunne afværge krige, fremkalde tårer og vigtigst af alt: skabe glæde.

De mest cremede og lækre flødekartofler

Flødekartofler - Verdens bedste

4.5 fra 46 stemmer
Print opskrift Pin opskrift
2 t 15 min
8

Ingredienser

Verdens bedste flødekartofler

 • 2 kg kartofler
 • 2-3 store porrer
 • 1 fed hvidløg 2 hvis du vil have en kraftigere hvidløgssmag
 • 0,75 liter piskefløde
 • ½-1 tsk stødt muskatnød efter smag
 • Salt
 • Peber
 • Evt. ost emmentaler eller gouda

Sådan gør du

Flødekartofler

 • Skræl dine kartofler, og skær dem i 3-4 mm tykke skiver - gerne med en mandolin, hvis du har sådan en.
 • Rens porrer og skær dem i lidt tyndere skiver - tag gerne så meget af det grønne af porren med som muligt.
 • Hvidløg pilles og skæres i ultratynde skiver.
 • Rør stødt muskatnød ud i din fløde i en skål.
 • Nu lægger du dine kartoffelskiver og porreskiver i lag i et ildfast fad. Kartoflerne skal dække hele laget, hvor porrerne godt kan hældes lidt mere løst oven på. Læg slutteligt 2-4 af de ultratynde skiver hvidløg på også, og kværn lidt(!) salt og peber oven på.
 • Sådan bliver du ved, til du ikke har flere skiver kartoffel og porre.
 • Hæld nu fløden ved - den skal dække ret præcist 75% af kartoflerne, spæd eventuelt til med lidt ekstra fløde, hvis nødvendigt.
 • Sæt i ovnen ved 175 grader i 1,5 times tid. Efter en time mærker du lige i kartoflerne med en kødnål, er de stadig meget hårde, kan du med fordel skrue op til 200 grader.
 • Mens kartoflerne står og bobler i fløden, vil du opleve, at fløden tynder lidt ud - her skal du forholde dig helt roligt. Hvis du slår koldt vand i blodet, og lader det passe sig selv, vil fløden koge ind og til slut blive dejligt cremet.
 • Hvis du vil have ost på, tager du flødekartoflerne ud af ovnen 15 minutter før de skal serveres, hælder lidt revet ost emmentaler eller gouda oven på, og sætter det tilbage i ovnen. Når osten er gylden er dine flødekartofler klar.

Noter

Flødekartofler kan snildt laves dagen i forvejen og varmes op inden servering. Hvis du gør det, anbefaler jeg at gemme den revne ost til lige inden servering.

Verdens bedste flødekartofler i billeder

Jeg er svært glad for Microplane – også deres hånd-mandolin.

Det skal du bruge

Kartofler og porrer lægges i lag. Husk at en lille smule hvidløg samt lidt salt og peber.

Kartofler og porrer

Kartofler og porrer

Det hele lægges lag på lag, til du ikke har flere kartofler, eller til dit fad er fyldt godt op.

Lag på lag

Lag på lag

Fløde og muskatnød røres sammen.

Fløde og muskatnød

Fløde og muskatnød

..og hældes på kartoflerne.

Hæld på kartoflerne

Hæld på kartoflerne

Ca 75% i kartoffelhøjden skal fløden dække det. Varmen gør, at fløden bobler op, og tilbereder de øverste kartofler også.

75 %

75 %

Når kartoflerne er færdige eller næsten færdige, kan du overveje at hælde lidt revet ost på. Jeg foretrækker en emmentaler eller gouda jeg selv har revet, frem for posevarianten.

Ost er godt

Ost er godt

Jeg skulle ikke overveje det – der skulle helt bestemt ost på.

Ost og flødekartofler

Ost og flødekartofler

De færdige flødekartofler.

Verdens bedste flødekartofler

Verdens bedste flødekartofler

Og her er flødekartoflerne opdateret til en 2020 version billedmæssigt 🙂

Flødekartofler der er elsket af både børn og voksne

De skønneste flødekartofler

Flødekartofler er egentlig en helårsspise, omend nye, danske kartofler er bedre egnet til bare at blive kogt hurtigt, hvis man spørger mig.

Servér dine flødekartofler til selskaber, til dig selv, til din mor, far, søster og andet godtfolk. Flødekartofler kan række et par dage, og kan uden problem opvarmes igen uden nævneværdigt kvalitetstab.

Velbekomme!

Aftensmad Festmad Gæstemad Hverdagsmad Mormormad Opskrifter Tilbehør Vegetar opskrifter

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

39 Kommentarer

 1. Julie

  Hvilken fløde brugte du? Det blev slet ikke cremet og lignede bare at kartoflerne svømmede i et fedtlag da jeg lavede dem :/

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Julie,

   Først og fremmest: sikke noget møg! Det må vi få styr på.

   Dernæst: Jeg brugte en almindelig piskefløde.

   Fulgte du opskriften til punkt og prikke? Hvor stort var dit fad ca.? 🙂

   Nu er der jo desværre forskel på fade mm, og det er nok her forskellen ligger. Jeg kan forestille mig, at du skal prøve med lidt længere tid næste gang og eventuelt lidt mindre fløde.

   Det skulle meget gerne blive en dejlig, cremet gang flødekartofler – det blev mine i hvert fald med denne fremgangsmåde 🙂

   Venligst
   Mads

   Svar
   • Julie

    Altså jeg halverede opskriften fordi jeg ikke lige skulle bruge 2 kg flødekartofler ? Jeg brugte også piskefløde

    Svar
   • Julie

    Kan det gør en forskel hvilken indstilling overen har været på?

    Svar
    • Mads Vindfeld Andersen

     Hej Julie,

     Ovne er vidt forskellige, så det kan sagtens være der, problemet ligger. Især temperaturudsving kan være “problemet”.

     Jeg bruger altid “almindelig” ovn.

     Svar
     • Julie

      Kan være jeg skal bruge over/undervogne næste gang i stedet for varmluft ?

 2. Vivi Nielsen

  Tak for en superinspirerende side! Besøger den gerne, når jeg løber tør for idéer 🙂
  Jeg har en anden god og cremet flødekartofler……. Jeg er ikke god til mål, da jeg laver mad ret intuitivt. Men jeg skærer kartoflerne i tynde skiver og sammen med porrer eller løg og masser af hvidløg….og chili…koger dem sammen med fløde, muskat, salt og peber og halvdelen af den ost, som jeg topper med, når retten skal i ovne. De skal blot lige have opkog…gennemvarmet og tilsættes den revne ost. Hælder den op i et fad. Topper den med resten af osten. Alt efter størrelse, så ind i ovnen ved 180 gr. fra ca. 45 min. til over 1 time 🙂 Retten bliver stensikkert cremet hver gang!

  Svar
 3. kirsten

  Hvor lang tid skal jeg beregne til opvarmning af kartoflerne, hvis jeg har lavet dem dagen før de skal spises?

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Kirsten,

   Jeg ville nok påregne en halv times tid i ovnen ved 180 grader. Sæt eventuelt et ildfast fad ind med lidt vand, så flødekartoflerne ikke tørrer ud.

   Svar
 4. M.weston

  Mine fløde kartofler bliver mixet med porre osv. Men jeg laver/køber en oste sovs f.eks Mornay og så starter jeg op med 175 i ovnen eller 200 og så på lavt blus ind til de er færdige, ikke at forglemme masser af ost og tomater på toppen.

  Svar
 5. Dennis

  Mener du at der skal muskatnød i de bedste flødekartofler ? Tænker at man vil blive lidt overrasket over bismagen ? Den er ret markant synes jeg.
  Prøv iøvrigt at lave flødekartofler med persille også, og så kan man jo servere med stegt flæsk 😉

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Naturligvis mener jeg, at der skal muskatnød i – ellers stod det ikke i opskriften 😉

   Muskatnød er noget man altid skal være varsom med, da det ellers, som du også bemærker, kan gå ind og dominere for meget. I opskriften her er der den mængde tilsat, som jeg mener giver den bedste smag.

   Sjov idé med persille, kunne sagtens være, at det skulle prøves en dag 🙂

   Svar
   • Per Damgaard-larsen

    Lige til info. Muskatnød kan i store mængder være giftigt

    Svar
    • Mads Vindfeld Andersen

     Hej Per,

     Sådan er det faktisk med flere krydderier – men der er tale om abnormt store mængder, før det kommer dertil. Hvorom alting er: tak for info!

     Venligst
     Mads

     Svar
 6. Paw

  Har lavet dem flere gange. -Dog uden porrer, for drivhuset er lidt tomt pt., men opskriften er god og muskat le grande trick 😉 Lidt hakket løg og et par stykker smør gør absolut ikke noget dårligt for dem.

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Porrer er fantastisk i flødekartofler, men hvis jeg mangler det, bruger jeg også bare lidt løg – smager også skønt 🙂

   Det glæder mig, at du kan lide opskriften!

   Venligst
   Mads

   Svar
 7. Thomas Andersen

  Hey mads har nu brugt din side i 2 år og er meget glad for den den er rigtig god jeg har lige lavet dine flødekartofler men lavede også en hjemmelavet monay det blev super godt til en skinke med glasering i grillen er sgu fan mads?

  Vh. Thomas

  Svar
 8. Jonathan Tjelum

  SÅ! -Har jeg lige smidt et godt stort fad i ovnen (næsten) efter din opskrift, er ret spændt på resultatet, da jeg aldrig har prøvet flødekartofler med porrer i før.
  Det jeg gjorde anderledes var :
  – at smelte noget hvidløgssmør & blande med lidt olie, og pensle fadet med det.
  Og til flødeblandingen tilføjede jeg flg.
  – rosmarin & chili (da jeg godt kan lide den sparker lidt).
  – ketchup (da vores lærer på Kold College foreslog ketchup mest til gryderetter for at samle smagene).

  Så nu venter jeg bare spændt på resultatet 🙂

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Jonathan,

   Personligt er jeg ret skeptisk over for ketchup i – men hvis man gerne vil have sine flødekartofler over i den lidt sødlige afdelingen, vil det sikkert give et fint resultat. Men jeg kan kun bifalde, at du eksperimenterer – det er den eneste måde vi kan fornye os på 🙂

   Venligst
   Mads

   Svar
 9. Jonathan Tjelum

  Nårh, det blev faktisk ikke den store succes.
  Tror jeg kom for meget chili & ketchup i, kan bare godt lide at eksperimentere.
  Men næste gang følger jeg din opskrift til punkt og prikke!

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Jonathan,

   Øv! Men hold endelig fast i nysgerrigheden.

   Hvis jeg må give dig ét rigtigt godt tip, som i tidernes morgen gjorde mig til en markant bedre kok, så er det at få styr på grundopskriften først, og så eksperimentere bagefter. Altså kunne du i dette tilfælde have startet med flødekartoflerne, som de er, og næste gang så begynde at eksperimentere.

   Det giver dig læring ift. hvordan retten opfører sig, hvordan konsistens mv. er, og dermed får du et meget bedre grundlag at eksperimentere ud fra 🙂

   Jeg synes det lyder spændende med chili – prøv evt. med cayennepeber i en moderat mængde, da det har en bedre tendens til at give den der varme, som er så delikat (i afmålte mængder).

   Venligst
   Mads

   Svar
 10. Susanne Petersen

  Hej Mads
  Har lige sendt de sidste fødselsdags gæster hjem stå med et stor fad af din dejlig flødekartofler, havde laver 3x gang opskriften.
  Så tænker jeg kan jeg gem eller fryse det fad flødekartofler
  Skal have gæster lørdag igen
  Jeg har brugt laktosefrit fløde
  Håber du har et råd
  Hilsen Susanne.

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Susanne,

   Tak for rosen – den varmer 🙂

   Jeg er lidt i tvivl, om jeg har forstået dit spørgsmål rigtigt. Er det om du kan fryse resterne af dine flødekartofler ned, og servere dem i weekenden?
   Hvis ja, så kan du teknisk set godt gøre det, men jeg er lidt bange for, at de bliver lidt for vandede. Lige netop til gæster ville jeg lave en frisk portion – eventuelt dagen i forvejen.

   Venligst
   Mads

   Svar
 11. Susanne

  Hej Mads
  Har smidt fadet i køleskabet og må så lige smage på det i morge.
  Laver så et ny stort fad til lørdag.
  Så stort tak for en god side med masser af tip og ideer.
  Hilsen Susanne.

  Svar
 12. Dennis

  Hvis fløden bliver til fedt, skyldes det for høj varme. Lidt lavere varme og så evt. spæde til med yderligere fløde efter 75-90 minutter,hvis det ser ud til at gå galt.

  Man kan sagtens supplere krydderierne med chili, paprika og mere hvidløg, men pas på med at bruge for meget. Det hele bliver jo i retten, så at sige. Så er det bedre at prøve sig frem med lidt, så lidt mere og så lidt mere for hver gang man laver det.

  Jeg foretrækker klart porrer fremfor løg. Løg giver en meget mere skarp smag, som jeg ikke er så stor fan af. Så hellere flødekartofler uden nogen af delene. Man kan også sagtens lave det med gulerødder også, for at få lidt flere grøntsager i hovedet… 🙂

  Fin opskrift, Mads!

  Svar
 13. Michael

  Prøv at komme morney sauce i , så bliver den altid cremet og giver også en god smag ?

  Svar
 14. Ragna

  Hej Mads.
  Endelig har jeg fundet en opskrift på flødekartofler der hitter.
  Porrerne klær’ retten,er Danske og altid på hylden.

  Svar
 15. Line

  Jeg har en veninde, som kommer lidt hk mandler i sine flødekartofler – det er rigtig lækkert. Giver en lille smule bid. Har du nogensinde prøvet?

  Svar
 16. Lasse Christiansen

  Hej Mads

  Jeg undrer mig over at du anbefaler emmentaler, som i min erfaring smelter utroligt ringe. Jeg ville selv have sagt gauda, cheddar, havarti eller mozzarella, men har du overvejelser om dette?

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Lasse,

   Jeg har ikke oplevet problemer med emmentaler. Jeg køber ofte en god råmælksemmentaler fra ostemanden, og den smelter fint. Men Gourda, mozzarella og havarti er bestemt også fine – cheddar ville jeg personligt ikke bruge, da den afgiver for meget smag til flødekartoflerne i denne omgang 🙂

   Vh
   Mads

   Svar
 17. Thomas

  Hej Mads,

  Jeg skal lave flødekartoflerne til din langtidsstegte lammekølle. Hvor lang tid skal kartoflerne så have ved 110 grader?

  Mvh thomas

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Beklager det sene svar. Jeg ville umiddelbart nok lave flødekartoflerne i forvejen ved normal temperatur, og så bare varme dem op når de skal bruges. Det kan fint gøres uden kvalitetstab på kartoflerne.

   Svar
   • Maria

    Jeg har fået en ustyrlig lyst til flødekartofler og sikker på det skal være denne opskrift😊 Skal fadet dækkes til under tilberedning?

    Svar
 18. Nicolai

  Hej Mads.
  Jeg tænker at lave din opskrift til 30 personer.
  Kan jeg mon blot gange op med 4 og så bruge 1-2 store dybe plader til ovnen?

  Svar
 19. Carsten

  Har du prøvet at komme bacon tern og finthakket chorizo(spansk keydderpølse) i?? DET blir frækt lækkert! Og så stadig hvidløg selvf. …

  Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Hvad synes du om opskriften?