Top Banner

Flødekartofler – Verdens bedste

Her får du opskriften på, hvad jeg godt tør kalde, guddommeligt gode flødekartofler. De er nemme at lave (også i store mængder), ufatteligt cremet i sin konsistens, og så er de propfyldt med velsmag.
De mest cremede og lækre flødekartofler
Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
4.4 fra 51 stemmer
2 timer 15 minutter
8

Ingredienser

Flødekartofler

 • 2 kg kartofler
 • 2-3 porrer (store)
 • 1 fed hvidløg
 • 0,75 liter piskefløde
 • ½-1 tsk muskatnød stødt
 • Salt
 • Peber
 • ost emmentaler eller gouda (kan udelades)
De mest cremede og lækre flødekartofler

Sådan gør du

Flødekartofler

 • Skræl dine kartofler, og skær dem i 3-4 mm tykke skiver – gerne med en mandolin, hvis du har sådan en.
 • Rens porrer og skær dem i lidt tyndere skiver – tag gerne så meget af det grønne af porren med som muligt.
 • Hvidløg pilles og skæres i ultratynde skiver.
 • Rør stødt muskatnød ud i din fløde i en skål.
 • Læg dine kartoffelskiver og porreskiver i lag i et ildfast fad. Kartoflerne skal dække hele laget, hvor porrerne godt kan hældes lidt mere løst oven på. Læg slutteligt 2-4 af de ultratynde skiver hvidløg på også, og kværn meget lidt salt og peber oven på.
 • Gentag i nye lag til du ikke har flere skiver kartoffel og porre.
 • Hæld nu fløden ved – den skal dække ret præcist 75% af kartoflerne – spæd eventuelt til med lidt ekstra fløde, hvis nødvendigt.
 • Sæt i ovnen ved 175 grader i 1,5 times tid. Efter en time mærker du lige i kartoflerne med en kødnål, er de stadig meget hårde, kan du med fordel skrue op til 200 grader og bage til det hele er færdigt.
 • Mens kartoflerne står og bobler i fløden, vil du opleve, at fløden tynder lidt ud – her skal du forholde dig helt roligt. Hvis du slår koldt vand i blodet, og lader det passe sig selv, vil fløden koge ind og til slut blive dejligt cremet.
 • Hvis du vil have ost på, tager du flødekartoflerne ud af ovnen 15 minutter før de skal serveres, hælder lidt revet ost (emmentaler eller gouda) oven på, og sætter det tilbage i ovnen. Når osten er gylden, er dine flødekartofler klar.

Noter, tips og tricks

Flødekartofler kan snildt laves dagen i forvejen og varmes op inden servering. Hvis du gør det, anbefaler jeg at gemme den revne ost til lige inden servering.
Fun fact: Disse flødekartofler er så populære, at de fik mig ind i Go’ Morgen P3, for at tale om dem 🙂

Flødekartofler – grisens tro følgesvend og en folkekær favorit

Når det danske køkken er i højsædet, og et stykke af danskernes favorit slagtedyr, grisen, skal indtages, er flødekartofler en af favoritterne som tilbehør. Egentlig er det blot en simpel spise, hvor kartofler, fløde og lidt salt er alt, der skal til, for at tilfredsstille samtlige danskere, hvor de laktoseintolerante må kigge misundeligt til (eller vælge laktosefri fløde).

Til min fødselsdag i år, ville jeg gerne lave noget andet end det mine venner typisk får hos mig. Dansk/danskinspireret mad har altid tiltalt mig, og da jeg gerne ville gøre det let for mig selv, blev der smidt en ordenlig kleppert af en røget skinke i gryden og et gigantisk fad med flødekartofler, der ville kunne mætte det halve af Samsøs befolkning – kartoflerne var bare så gode, at de kun rakte til 8 mennesker.

Sådan bliver de bedst

Jeg har fået flødekartofler i alverdens afskygninger. Nogle med hvidløg, andre uden, varianter med frosne kartofler, tre slags ost, chili og hvad folks fantasi nu ellers har bragt. Ét sted er det dog for mig vigtigt, at flødekartoflerne spiller: sovsen – eller hvad man nu skal kalde det.

De perfekte flødekartofler, for mig, er dem hvor fløden er kogt tilpas ind sammen med kartoflerne og hvad du ellers har i, så den er cremet og nærmest går i ét med kartoflen – et flødekartoffelnirvana, om man vil.

Lige netop flødekartoffelnirvanaet har jeg stræbt efter endda nogle gange, før det lykkedes – og det skulle vise sig, at min kære mor havde svaret, som hun så ofte har haft det før.

Alt der skulle til, var den rette mængde fløde, og evnen til at HOLDE SIG VÆK FRA FADET MED FLØDEKARTOFLER MENS FLØDEN STILLE OG ROLIGT KOGER IND.

Denne version på flødekartofler med ost er i al ydmyghed verdens bedste (den er i  hvert fald god) – hvilket den også vil være med dine variationer af diverse grøntsager og krydderier, for det hele afhænger af sammenhængen med fløden. Og så er det også vigtigt, at kartoflerne skæres i tynde skiver, således de kan blive dejligt møre, når de skal dække fadet med et samsurium af flødekærlighed med ost på toppen.

Verdens bedste flødekartofler i billeder

Servér dine flødestuvede kartofler til selskaber, til dig selv, til din mor, far, søster og andet godtfolk. Flødekartofler kan række et par dage, og kan uden problem opvarmes igen uden nævneværdigt kvalitetstab.

Velbekomme!

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

42 Kommentarer

 1. Hvilken fløde brugte du? Det blev slet ikke cremet og lignede bare at kartoflerne svømmede i et fedtlag da jeg lavede dem :/

  • Hej Julie,

   Først og fremmest: sikke noget møg! Det må vi få styr på.

   Dernæst: Jeg brugte en almindelig piskefløde.

   Fulgte du opskriften til punkt og prikke? Hvor stort var dit fad ca.? 🙂

   Nu er der jo desværre forskel på fade mm, og det er nok her forskellen ligger. Jeg kan forestille mig, at du skal prøve med lidt længere tid næste gang og eventuelt lidt mindre fløde.

   Det skulle meget gerne blive en dejlig, cremet gang flødekartofler – det blev mine i hvert fald med denne fremgangsmåde 🙂

   Venligst
   Mads

 2. Tak for en superinspirerende side! Besøger den gerne, når jeg løber tør for idéer 🙂
  Jeg har en anden god og cremet flødekartofler……. Jeg er ikke god til mål, da jeg laver mad ret intuitivt. Men jeg skærer kartoflerne i tynde skiver og sammen med porrer eller løg og masser af hvidløg….og chili…koger dem sammen med fløde, muskat, salt og peber og halvdelen af den ost, som jeg topper med, når retten skal i ovne. De skal blot lige have opkog…gennemvarmet og tilsættes den revne ost. Hælder den op i et fad. Topper den med resten af osten. Alt efter størrelse, så ind i ovnen ved 180 gr. fra ca. 45 min. til over 1 time 🙂 Retten bliver stensikkert cremet hver gang!

 3. Hvor lang tid skal jeg beregne til opvarmning af kartoflerne, hvis jeg har lavet dem dagen før de skal spises?

 4. Mine fløde kartofler bliver mixet med porre osv. Men jeg laver/køber en oste sovs f.eks Mornay og så starter jeg op med 175 i ovnen eller 200 og så på lavt blus ind til de er færdige, ikke at forglemme masser af ost og tomater på toppen.

 5. Mener du at der skal muskatnød i de bedste flødekartofler ? Tænker at man vil blive lidt overrasket over bismagen ? Den er ret markant synes jeg.
  Prøv iøvrigt at lave flødekartofler med persille også, og så kan man jo servere med stegt flæsk 😉

  • Naturligvis mener jeg, at der skal muskatnød i – ellers stod det ikke i opskriften 😉

   Muskatnød er noget man altid skal være varsom med, da det ellers, som du også bemærker, kan gå ind og dominere for meget. I opskriften her er der den mængde tilsat, som jeg mener giver den bedste smag.

   Sjov idé med persille, kunne sagtens være, at det skulle prøves en dag 🙂

 6. Har lavet dem flere gange. -Dog uden porrer, for drivhuset er lidt tomt pt., men opskriften er god og muskat le grande trick 😉 Lidt hakket løg og et par stykker smør gør absolut ikke noget dårligt for dem.

 7. Hey mads har nu brugt din side i 2 år og er meget glad for den den er rigtig god jeg har lige lavet dine flødekartofler men lavede også en hjemmelavet monay det blev super godt til en skinke med glasering i grillen er sgu fan mads?

  Vh. Thomas

 8. SÅ! -Har jeg lige smidt et godt stort fad i ovnen (næsten) efter din opskrift, er ret spændt på resultatet, da jeg aldrig har prøvet flødekartofler med porrer i før.
  Det jeg gjorde anderledes var :
  – at smelte noget hvidløgssmør & blande med lidt olie, og pensle fadet med det.
  Og til flødeblandingen tilføjede jeg flg.
  – rosmarin & chili (da jeg godt kan lide den sparker lidt).
  – ketchup (da vores lærer på Kold College foreslog ketchup mest til gryderetter for at samle smagene).

  Så nu venter jeg bare spændt på resultatet 🙂

 9. Nårh, det blev faktisk ikke den store succes.
  Tror jeg kom for meget chili & ketchup i, kan bare godt lide at eksperimentere.
  Men næste gang følger jeg din opskrift til punkt og prikke!

  • Hej Jonathan,

   Øv! Men hold endelig fast i nysgerrigheden.

   Hvis jeg må give dig ét rigtigt godt tip, som i tidernes morgen gjorde mig til en markant bedre kok, så er det at få styr på grundopskriften først, og så eksperimentere bagefter. Altså kunne du i dette tilfælde have startet med flødekartoflerne, som de er, og næste gang så begynde at eksperimentere.

   Det giver dig læring ift. hvordan retten opfører sig, hvordan konsistens mv. er, og dermed får du et meget bedre grundlag at eksperimentere ud fra 🙂

   Jeg synes det lyder spændende med chili – prøv evt. med cayennepeber i en moderat mængde, da det har en bedre tendens til at give den der varme, som er så delikat (i afmålte mængder).

   Venligst
   Mads

 10. Hej Mads
  Har lige sendt de sidste fødselsdags gæster hjem stå med et stor fad af din dejlig flødekartofler, havde laver 3x gang opskriften.
  Så tænker jeg kan jeg gem eller fryse det fad flødekartofler
  Skal have gæster lørdag igen
  Jeg har brugt laktosefrit fløde
  Håber du har et råd
  Hilsen Susanne.

  • Hej Susanne,

   Tak for rosen – den varmer 🙂

   Jeg er lidt i tvivl, om jeg har forstået dit spørgsmål rigtigt. Er det om du kan fryse resterne af dine flødekartofler ned, og servere dem i weekenden?
   Hvis ja, så kan du teknisk set godt gøre det, men jeg er lidt bange for, at de bliver lidt for vandede. Lige netop til gæster ville jeg lave en frisk portion – eventuelt dagen i forvejen.

   Venligst
   Mads

 11. Hej Mads
  Har smidt fadet i køleskabet og må så lige smage på det i morge.
  Laver så et ny stort fad til lørdag.
  Så stort tak for en god side med masser af tip og ideer.
  Hilsen Susanne.

 12. Hvis fløden bliver til fedt, skyldes det for høj varme. Lidt lavere varme og så evt. spæde til med yderligere fløde efter 75-90 minutter,hvis det ser ud til at gå galt.

  Man kan sagtens supplere krydderierne med chili, paprika og mere hvidløg, men pas på med at bruge for meget. Det hele bliver jo i retten, så at sige. Så er det bedre at prøve sig frem med lidt, så lidt mere og så lidt mere for hver gang man laver det.

  Jeg foretrækker klart porrer fremfor løg. Løg giver en meget mere skarp smag, som jeg ikke er så stor fan af. Så hellere flødekartofler uden nogen af delene. Man kan også sagtens lave det med gulerødder også, for at få lidt flere grøntsager i hovedet… 🙂

  Fin opskrift, Mads!

 13. Hej Mads.
  Endelig har jeg fundet en opskrift på flødekartofler der hitter.
  Porrerne klær’ retten,er Danske og altid på hylden.

 14. Jeg har en veninde, som kommer lidt hk mandler i sine flødekartofler – det er rigtig lækkert. Giver en lille smule bid. Har du nogensinde prøvet?

 15. Hej Mads

  Jeg undrer mig over at du anbefaler emmentaler, som i min erfaring smelter utroligt ringe. Jeg ville selv have sagt gauda, cheddar, havarti eller mozzarella, men har du overvejelser om dette?

  • Hej Lasse,

   Jeg har ikke oplevet problemer med emmentaler. Jeg køber ofte en god råmælksemmentaler fra ostemanden, og den smelter fint. Men Gourda, mozzarella og havarti er bestemt også fine – cheddar ville jeg personligt ikke bruge, da den afgiver for meget smag til flødekartoflerne i denne omgang 🙂

   Vh
   Mads

 16. Hej Mads,

  Jeg skal lave flødekartoflerne til din langtidsstegte lammekølle. Hvor lang tid skal kartoflerne så have ved 110 grader?

  Mvh thomas

 17. Hej Mads.
  Jeg tænker at lave din opskrift til 30 personer.
  Kan jeg mon blot gange op med 4 og så bruge 1-2 store dybe plader til ovnen?

 18. Har du prøvet at komme bacon tern og finthakket chorizo(spansk keydderpølse) i?? DET blir frækt lækkert! Og så stadig hvidløg selvf. …

 19. Hej Mads ☺️
  Jeg skal have en masse gæster på lørdag og selvfølgelig skal vi have dine flødekartofler, for de ér de bedste
  Vil du tro at jeg kan lave dem i en bradepande?
  Jeg har ikke et meget stort ovnfast fad.
  Bh. Claudia

 20. Hej Mads,

  Jeg vil bare sige tak til dig (og din mor) for jeres opskrift på verdens bedste flødekartofler.

  Retten er altid er hit – uanset hvem man serverer for – og så er det jo fantastisk, at kunne henvise andre til hjemmesiden for opskriften 🙏🏼.

  Tusinde tak for at dele ud af jeres viden, så vi er flere, der kan lave verdens allerbedste flødekartofler!

  Dbh. Kristine

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?