Ingredienser
Chokolademuffins – dejen
- 250 gram hvedemel
- 100 gram kakaopulver
- 2 tsk bagepulver
- 1 tsk natron
- 1 tsk vaniljesukker
- 1/2 tsk salt (fint salt)
- 125 gram smør
- 50 gram mørk chokolade jeg brugte Callebaut no. 811
- 225 gram sukker
- 2 æg
- 250 gram kærnemælk
Chokolademuffins – "Fyld"
- 150 gram mørk chokolade jeg brugte Callebaut no. 811
Sådan gør du
- Bland 250 gram hvedemel, 100 gram kakaopulver, 2 tsk bagepulver , 1 tsk natron, 1 tsk vaniljesukker og 1/2 tsk salt sammen i en skål. Sæt den til side for nu.
- Smelt 125 gram smør og vend 50 gram mørk chokolade i (hak den, hvis den er i et helt stykke). Det er vigtigt at smørret ikke er buldrekogende varm. Rør til massen er ensartet.
- Pisk 2 æg og 225 gram sukker sammen til den er tyk og luftig – det tager 2-3 minutter med en håndmixer.
- Kom 250 gram kærnemælk i æggemassen og rør forsigtigt rundt, tilsæt herefter smør- og chokolademassen.
- Sigt de tørre ingredienser i den våde masse, tilsæt de 150 gram mørk chokolade og vend det sammen med en dejskraber til massen er homogen.
- Fordel muffindejen i 14 muffinforme (eller hvad der passer med den større forme du bruger). Placer dem på en bageplade midt i ovnen og bag dem ved 190 grader over- og undervarme i 20 minutter.
Noter, tips og tricks
Chokolademuffins der bliver gode – hver gang
Når der skal opskrifter på Madsvin, er det magtpålæggende for mig, at det er sikre opskrifter. Altså får du et fantastisk resultat. Både første, anden og tredje gang.
Sådan en opskrift får du her med disse chokolademuffins. De er blevet testet, smagt, justeret, gentestet, gensmagt, justeret yderligere, testet igen og smagt igen. Og igen.
Lige indtil smagen og konsistensen var, som den skulle være – og resultatet var ens – hver gang.
Og hvad er en god chokolademuffin så?
Jo. Den er luftig, svampet og propfuld af ægte chokoladesmag. Den vokser også tilpas op i højde over din muffinform, så den ligner en ægte amerikansk chokolademuffin. Og så er den altså en lille smule snasket, for både dit og mit velbefindendes skyld, naturligvis.
Bonustips til dine chokolade muffins
Disse chokolademuffins er i sig selv uhyggeligt gode. Men derfor skal der jo også være plads til at lave ændringer, alt efter dag og humør. Jeg kan bl.a. varmt anbefale dig at..
- Prøve andre former for chokolade – det kan være en lidt lysere eller lidt mørkere chokolade. Husk dog at justere mængden af sukker, så den ikke hverken mangler eller får for meget sødme.
- Du kan pynte dine muffins med frugt, nødder, glasur, frosting og lignende
- Andre former for fyld i dine muffins kan også anbefales. Det kunne eksempelvis være andre typer af chokoladeknapper, lidt hasselnødder, pekannødder eller lignende.
- Brug ingredienser af god kvalitet – det kan virkelig godt smages, om du bruger chokolade og kakaopulver af høj kvalitet – så giv det et skud.
Ofte stillede spørgsmål
Ja, det kan man godt. Tag dem blot op dagen før du skal spise dem, og lad dem tø op ved stuetemperatur.
Muffins skal have en top på, hvor cupcakes ikke skal.
Hvor stammer muffinen egentlig fra?
En “muffin” som vi kender den, stammer fra nordamerika, og den er baseret på æg og bagepulver frem for gær. Altså har vi med en kemisk hævning, fremfor en gærhævning, at gøre. Det er et stykke bagværk der kan dateres tilbage til det 19. århundrede, så det må siges at være bagværk der holder ved.
Skal vi et spadestik dybere skal vi faktisk til England, hvor en traditionel engelsk “muffin”, som er både gærbaseret og mere flad i sit færdige udtryk. Altså er muffinen blevet gjort populær i nordamerika, og det er “deres” version, som vi kender i dag.
Altså den luftige version der vokser lidt op af formen, og som er mere dessertagtig og typisk med enten chokolade, nødder og/eller frugt.