Dessert, Højtider, Vegetar

Chokolademousse opskrift – Den bedste luftige mousse

december 28, 2017
Chokolademousse med krystalliseret hvid chokolade og letbrændte mandler

En dessert der alle dage har været et hit, er en luftig og lettere syndig chokolademousse. Den umiskendelig chokoladesmag kombineret med luftigheden fra æg og sødmen fra sukker, er noget de fleste elsker.Mange tror, at det er svært at lave en chokolademousse. Lad mig understrege med det samme: Det er det ikke. Faktisk er en god chokolademousse noget af det letteste, du kan lave. Der skal kun bruges tre ingredienser: Chokolade, æg og sukker – hverken mere eller mindre. Jeg bruger altid gode frilandsæg – hvis du foretrækker pasteuriserede æg, bruger du selvfølgelig dette.

Mange kører lidt fløde i moussen – det skal stå dig frit for, men jeg foretrækker den rene smag i chokolademoussen. Skal der fløde i nærheden af min mousse, bliver det som flødeskum på toppen.

Tricket bag den bedste chokolademousse

Tricket ved den bedste chokolademousse er ikke at være nærig, når det kommer til køb af ingredienserne. Din chokolademousse bliver aldrig bedre end de ingredienser, du putter i den. Især chokoladen er vigtig. Jeg bruger altid en chokolade med et kakaoindhold på 70 % – hverken mere eller mindre. Har den et højere kakaoindhold skal du forvente mere bitterhed – hvilket også kan have sin charme. Skal du have en helt fantastisk mousse, kan jeg anbefale Valrhona Guanaja chokoladen – den er himmelsk.

Andre gode desserter: Gateau Marcel – Verdens bedste chokoladekage // Æbletærte med farin // Creme brulee – Den franske klassiker // Cheesecake med hindbær

Noget af det bedste ved denne dessert er, at du kan lave den et godt stykke tid i forvejen – faktisk er det noget du skal, da den har behov for tid til at sætte sig. Jeg laver den typisk dagen før eller om morgenen inden servering – og så er det bare at tage den ud af køleskabet, hælde lidt garniture på toppen og servere. Nemmere bliver det ikke.

Opskriften her er på en helt klassisk chokolademousse. Du kan tage den og bruge den som en grundopskrift, og tilsætte din egen kreativitet. Kan du godt lide kaffe? Jamen så hælder du et skud espresso i moussen (ikke for meget, da den så ikke sætter sig ordenligt). Vil du gerne have lidt frugt i? Tilsæt lidt tørret frugt som eksempelvis frysetørret solbær. Mulighederne er mange.

Jeg foretrækker at portionsanrette chokolademoussen – pæne glas eller skåle er oplagte hertil. Hvis du ønsker det, kan moussen også serveres i en stor skål, som man selv tager fra ved bordet.

Chokolademousse med krystalliseret hvid chokolade og letbrændte mandler

Chokolademousse opskrift - Den bedste luftige mousse

En opskrift på luftig, lækker chokolademousse som du og dine gæster vil elske.

Udskriv opskrift
Forberedelse 5 minutter
Tilberedning 10 minutter
Samlet tid 15 minutter
Antal (kan justeres) 4
Forfatter Mads Vindfeld Andersen

Ingredienser

 • 125 g 70 % mørk chokolade af god kvalitet
 • 4 æg - gerne friland
 • 70 g rørsukker

Sådan gør du

Chokolademousse opskrift - Den bedste luftige mousse

 1. Start med at dele æggehvider- og blommer for sig i hver sin skål - skålene skal være store nok til piskning.

 2. Smelt chokolade i mikroovn eller over et vandbad.

 3. Pisk æggeblommer og sukker luftige med en elpisker til de får en nærmest hvid farve. Pisk dernæst æggehvider stive.

 4. Hæld den smeltede chokolade forsigtigt i de piskede æggeblommer mens du rører rundt - det hele skal være rørt sammen.

 5. Hæld æggehvider i chokolademassen og vend det forsigtigt sammen.

 6. Hvis du vil servere din chokolademousse i en stor skål, hælder du massen heri, dækker den til med film og sætter den på køl.

  Ellers hælder du din chokolademousse i en sprøjtepose (eller frysepose) og sprøjter moussen ud i de skåle/glas, du vil servere i - dæk til med film.

 7. Lad din chokolademousse stå og trække i mindst 3 timer, gerne natten over.

  Tag din mousse ud af køleskabet et kvarters tid før servering - den behøves ikke være isnende kold. Hæld lidt frugt, nødder eller lignende på toppen og servér.

Chokolademousse i billeder

Æggene opdeles i æggehvider- og blommer i hver sin skål.

Æg og hvider opdeles

Blommer og hvider opdeles

Lidt god, mørk chokolade inden smeltning.

Mørk chokolade

Mørk chokolade

Den mørke chokolade smeltes. Jeg gør det i en mikroovn – du kan også snildt gøre det over et vandbad.

Den mørke chokolade smeltes

Den mørke chokolade smeltes

Æggeblommerne og sukker piskes stive til massen er nærmest hvid (med meget gule/orange æggeblommer er det umuligt at få det helt hvidt).

Æggeblommer piskes stive

Æggeblommer piskes stive

Æggehviderne piskes ligeledes stive.

Æggehvider piskes stive

Æggehvider piskes stive

Hæld den smeltede chokolade langsomt i æggeblommemassen. Det er vigtigt at du tager dig god tid, så massen ikke bliver for varm, og blommerne derved koagulerer.

Æggeblommer og chokolade

Æggeblommer og chokolade

De piskede æggehvider vendes forsigtigt i chokolademassen.

Tilsæt piskede æggehvider

Tilsæt piskede æggehvider

Den færdige mousse inden den har sat sig.

Færdig mousse

Færdig mousse

Jeg foretrækker at portionsanrette min chokolademousse, og hælder den derfor i en sprøjtepose, hvorefter jeg sprøjter moussen i pæne glas.

Hæld i sprøjtepose

Hæld i sprøjtepose

Chokolademousse i pæne glas. Spilder du lidt på siden af glassene, kan du lige tørre det af – det ser pænere ud ved servering.

Massen sprøjtes i glas

Massen sprøjtes i glas

Den færdige chokolademousse. Her med krystalliseret hvid chokolade og grofthakkede mandler, som jeg har “brændt” på en pande.

Chokolademousse med krystalliseret hvid chokolade og letbrændte mandler

Chokolademousse med krystalliseret hvid chokolade og letbrændte mandler

Chokolademousse er en ret tung dessert, og derfor skal man heller ikke have en så stor portion. Du bestemmer selvfølgelig selv, og hvis du ønsker en stor portion, skal du blot lave dobbelt-op på opskriften her til 4 personer.

Bær og chokolademousse gør sig altid godt – blåbær og solbær er blandt mine favoritter. Nødder og andre former for chokolade er også lækkert, og er det jeg valgte at gå med til denne opskrift.

Velbekomme!

 

2 Kommentarer

 • Reply Martin O december 28, 2017 at 23:10

  I forbindelse med chokolade mousse er countreu en særdeles god smagsgiver men når den tilsættes skal man være meget forsigtig, da man ellers kan opleve at moussen skiller, dette kan dog reddes med lidt fløde.

 • Skriv en kommentar

  Om mindre end 7 minutter ved du, hvordan du laver mere smagfuld mad

  Bliv bedre i køkkenet allerede i dag. Tilmeld dig Madsvins nyhedsbrev og få tre simple tips til smagfuld mad med det samme.

  Tak fordi du vil være med! Tjek din mail, og bekræft din tilmelding.