Ingredienser
- 1 kugle burrata
- 1 squash (mellemstor)
- 1 ds ansjoser
- 25 gram hasselnødder ristede og gerne fra Piemonte
- Saltcitron
- olivenolie gerne citronolivenolie – men almindelig olivenolie og et par dråber citronsaft er også fint
- Piment d'espelette kan erstattes med lidt cayennepeber
- Appelsintagetes (kan udelades)
- Salt
- Peber
Sådan gør du
Burrata, ansjoser og stegt squash
- Skyl din squash og snit den ultra fint på et mandolinjern, eller skær så tyndt du kan med en kniv. Steg squashskiverne på en varm pande til de begynder at blive let sorte – vend og gør det samme på den anden side. Tag squashskiverne af panden og fordel skiverne ligeligt på et fad eller et par tallerkener.
- Åbn din dåse ansjoser, hæld olien fra (eller gem den) og fordel ansjosfileterne på squashen. Hak dine hasselnødder groft og fordel også disse oven på squashen.
- Snit en lille smule saltcitron fint og fordel på squash sammen med lidt "kviste" fra appelsintages (hvis du har).
- Tag din burrata ud af sin indpakning, hæld væden fra og dup den let på et viskestykke eller lidt køkkenrulle. Læg kuglen på midten af en pæn tallerken eller et fad, og drys lidt piment d'espelette, friskkværnet peber og lidt havsalt på toppen. Hæld afslutningsvis lidt citron-olivenolie henover.
- Servér hver for sig, så gæsterne selv kan tage den mængde ost de gerne vil have til deres mængde squash.
Noter, tips og tricks
Burrata er en populær spise
Burrata har på nærmest rekordtid vundet indpas på de danske spisesteder såvel som vandhuller, der serverer lidt godt til ganen. Navnligt vinbarer og restauranter, der serverer småretter, har taget det til sig. Frekventerer du ofte steder som disse, har du måske allerede smagt burrata. Hvis ikke, ja så er det altså på tide, at du får det gjort.
Hvad er burrata?
En burrata er en italiensk ostespecialitet, der dybest set består af en kugle frisk mozzarella, der er blevet “udtørret” blot en anelse i kanten, hvorefter kuglen “åbnes” op, og der tilsættes lidt fløde.
Resultatet er den mest cremede kugle “mozzarella”, du kan forestille dig – og det er af netop samme årsag, at burrataen er blevet så uhyggeligt populær på kort tid.
Selve osten er, akkurat som mozzarella, meget blid i sin smag, og derfor bør man flankere den med mere intense smagsgivere.
Velsmag så det batter
Jeg har valgt at toppe osten med piment d’espelette og citron-olivenolie, og ved siden af har jeg så serveret hårdt stegte tynde skiver squash, ristede hasselnødder, ansjoser, saltcitron og appelsintagetes. Det kan, på overfladen, lyde lidt fancy – men dybest set er det meste noget man bare kan have liggende, og nå ja, appelsintagetes kan altså godt udelades.
Retten her er faktisk temmelig kraftigt inspireret af min gode ven Martin fra rigeligtsmør.dk – jeg har dog justeret den med lidt forskellige elementer, så den rammer præcis det jeg gerne vil have den til.
Det hele er samlet i opskriften herunder – og jeg håber du vil give den et forsøg.
Andre gode forretter: Blomkålssuppe med rygeost | Hummerbisque
De fleste ostehandlere har det efterhånden i sortiment
Nej. Den er ikke særligt velegnet til frysning.
Så smuk er en kugle burrata 🙂