Ingredienser
Appelsinsuppe
- 1-2 kg appelsiner
- 1 liter appelsinjuice her skal du altså købe den gode – gerne med lidt frugtkød
- Rørsukker et par hundrede gram – smag dig frem!
- 3 dl hvidvin kan udelades, men bliver helt klart bedst med
- maizena lys – og ca. 1 spsk.
Sådan gør du
Appelsinsuppe
- Skær alle dine appelsiner midt over og pres dem gennem en sigte ned i en gryde – har du en saftpresser bruger du naturligvis denne.
- Tilsæt 1 liter appelsinjuice og kog op.
- Når appelsinsaften er varmet godt op tilsætter du sukker og hvidvin – lad det småkoge i et par minutter.
- Smag til med lidt yderligere sukker og evt. lidt citronsaft. Smagen skal være syrlig, men omvendt heller ikke skrigende sur og hvidvinen skulle gerne afrunde det hele.
- Rør lidt maizena ud i koldt vand og hældt lidt i suppen ad gangen, til den får en anelse tykkere konsistens – den skal stadig være flydende!
- Sæt på køl et par timer og servér suppen iskold sammen med lidt frisk frugt og en kugle vaniljeis- sæt den eventuelt i fryseren 30 minutter før servering.
Noter, tips og tricks
Imponér dine dessert-gæster med denne friske, iskolde og algode appelsinsuppe
I min omgangskreds er der en dessert, som gennem tidens løb har opnået en temmelig populær status. Egentlig er den udsprunget af et arrangement, hvor jeg agerede tjener. Til selv samme arrangement var der hyret en dygtig kok ind, som havde en lille fræk dessert med: appelsinsuppe. Opskriften fik jeg aldrig spurgt ham om, og det der dukkede op på internettet matchede ikke det tårnhøje niveau, som jeg ville have fra retten – derfor tog jeg arbejdshandskerne på, og lavede min egen version af appelsinsuppe.
Navnet appelsinsuppe er måske ikke det smukkeste i verden, men her er tale om en iskold og læskende dessert, som de fleste vil elske at indtage.
Appelsinsuppe er en dessert der kan laves hele året rundt, du justerer blot tilbehøret med hvad naturens skatkammer har til rådighed og, hvis du har muligheden for det, dumper en kugle (hjemmelavet) vaniljeis i. Sidstnævnte er med til at give en mere “rund” oplevelse når du spiser din appelsinsuppe, da fedmen fra isen klæder den syrlige suppe godt.
Ydermere har desserten den kæmpe fordel, at den kan laves dagen i forvejen, og så skal den blot hældes op sammen med lidt tilbehør. Anretningen tager ganske få minutter – også selvom I måtte være mange mennesker.
Andre gode opskrifter: Porchetta på grill | Kold kartoffelsalat | Broccolisalat med bacon | Æbletærte med farin og kanel | Verdens bedste brownie | Pandekager
Jeg foretrækker appelsinsuppe i de mere varme måneder, da den er enormt læskende og behagelig at indtage i varmen, men omvendt har jeg også serveret appelsinsuppe i de mere kolde måneder.
Lav endelig dobbelt eller tredobbelt portion – appelsinsuppe er nemlig også særdeles fryseegnet.
Opskriften er lidt på slump, da mængden af sukker afhænger af syren i appelsinerne, og mængden af hjemmepresset appelsiner afhænger også af hvor mange appelsiner jeg orker at presse. Normalvis supplerer jeg med lidt god appelsinjuice – principielt set kan den laves udelukkende med dette.
Min foretrukne udgave er med ca. 1/3 appelsinsaft jeg selv har presset og 2/3 købt.
Appelsinsuppe i billeder
Store, flotte og ikke mindst økologiske appelsiner.
Appelsiner presses.
Den friskpressede appelsinsaft.
Jeg har ingen saftpresser, så derfor køber jeg lidt god appelsinjuice som jeg spæder til med.
Jeg brugte en hjemmelavet vaniljeparfait (tak, mor), og hældte lidt blåbær, hindbær og jordbær i suppen.
Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har serveret appelsinsuppe for min familie og venner. Typisk har det været når vi har været mange til spisning, da den her er yderst praktisk, men selvfølgelig også fordi den altid er populær.
Når jeg serverer appelsinsuppe er det typisk med lidt forskellige bær fra årstiden, i denne omgang var det blåbær, hindbær og jordbær – alle danske. Har jeg noget hjemmelavet hyldeblomstsaft ryger der også gerne en sjat af det i suppen (og i glasset til at drikke)
Velbekomme og rigtig god sommer.