Anmeldelse: “Og halsen af en svane”

Som mad- og drikkeinteresseret kommer man vidt omkring. Der findes efterhånden et utal af gode madblogs med dertilhørende sociale medier, hvor alverdens budskaber og holdning kan komme til udtryk. Èt af disse steder er hos Lone Landmand (og Søren Sørøver), der om nogen har en holdning fødevarer. Disse holdninger kommer hyppigt til udtryk på deres facebook-side, men også i de bøger, som Lone og Søren udgiver fra tid til anden.

Deres nyeste skud på stammen er kogebogen “Og halsen af en svane”, som er opfølgeren til deres første kogebog, der havde titlen “Hønsefødder & gulerødder”.

For ikke så længe siden blev bogen leveret af et (stadig) rødklædt postbud, og kort tid efter var jeg i gang med at bladre sider, studere opskrifter og læse finurlige digte.

velkommen

Opbygning af “Og halsen af en svane”

Selve bogen er bygget op med en ikke-så-klassisk indholdsfortegnelse. Bevares, der er kategorier og opskrifter med dertilhørende sidetal, men overskrifterne til de respektive kategorier har alle et spidsfindigt navn, som “Gennemførte grøntsager”, “Uvurderlige supper” og “Kager der bringer dig i kridthuset”. Jeg havde svært ved ikke at trække på smilebåndet, for det er da en charmerende tilgang til tingene.

Selve opskrifterne har mere jordnære navne, med få undtagelser som “Evolutionskagen”og “Øhh – Ølkage?”.

Til hver opskrift er en fortælling, anekdote eller en beskrivelse i starten, hvorefter ingredienslisten følger sammen med en gennemgang af de dertilhørende opgaver. På modsatte side følger et billede af retten, som du laver.

Digte og sprogblomster

I bogen dukker der som afslutning og begyndelse af hver kategori et digt og/eller en sprogblomst op. Nogle af dem er reelle digte der relaterer sig til mad/fødevarer, og andre er ord om det som betyder noget for Lone og Søren.

Hvis man følger Lone og Søren, kommer det ikke som en overraskelse, for de evner i høj grad formidlingens kunst, og det på en lærerig og dragende måde, som fastholder din opmærksomhed.

Sommerlængsel

Sommerlængsel

Fælles for disse er det, at de bliver suppleret med nogle ualmindeligt smukke billeder af de omgivelser, der er Lone og Sørens hverdag. Sjældent har jeg set så smukke dyrebilleder, med så meget karakter og personlighed.

For mig er disse små “stop” i bogen samt billederne faktisk bogens største styrke. Man stopper nemlig op et øjeblik, læser de flotte ord, og indtager alle de udtryk, som billederne har at byde på.

Søren Sørøver og gris

Søren Sørøver og gris

Opskrifterne

En kogebogs fornemste opgave, er at inspirere læseren til at lave mad. Derfor kan en kogebog i min verden heller ikke anmeldes, uden der bliver testet en opskrift af.

Valget faldt her på en karrysuppe med fisk.

Karrysuppe med fisk

Karrysuppe med fisk

Her er tale om en helt almindelig karrysuppe, hvor ingefær, chili, citrongræs, kokosmælk og andre traditionelle smagsgivere er inkluderet.

Opskriften her er let at forstå, noget der gør sig gældende hele vejen gennem bogen. Her er ikke tale om forkromede og komplicerede opskrifter – det hele er enkelt og fokus ligger på de gode råvarer.

Suppen her blev brugt som et hverdagsmåltid, og selve tilberedningstiden var dejligt klædelig i en ellers travl hverdag.

Vi var glade for den dejlige karrysmag, men som med så meget andet, så er der enkelte steder hvor jeg fremover vil justere ind – fordi jeg har andre smagsmæssige præferencer, som bebuder mig at skrue endnu mere op for ingefæren, og hvad jeg nu ellers kan finde på.

Og det er dét, der for mig, kendetegner en god kogebog. En kogebog der får dig i gang med at lave mad, og som inspirerer dig til at lave de justeringer som du ønsker.

Karrysuppe med fisk

Karrysuppe med fisk lavet af Madsvin

Bedømmelsen

Alle kan følge med i denne kogebog. Mange af opskrifterne kan betegnes som grundopskrifter, og der er som sådan ikke noget revolutionerende nyt. Det er både bogens styrke og svaghed.

Savner man gode solide grundopskrifter, får du her et væld af lækker mad, på en letforståelig og velsmagende måde. Søger du molekylærgastronomiske udfordringer, skal du kigge andetsteds.

Når det er sagt, så er bogen er en fornøjelse at læse.

Faktisk er det en af de få bøger man rent faktisk “læser”, da der er så meget mere end “bare” opskrifter. Her er en kærlighed til maden og de fødevarer, som bruges i madlavningen. En kærlighed jeg ikke har set mage i andre bøger. Billederne af gårdens dyr og omgivelser er i en liga for sig selv, og af den grund alene kan du trygt investere dine surt (eller sødt) opsparede penge i denne skønne kogebog. Pengene giver dig en række stærke grundopskrifter, som du kan regulere efter egne behov og præferencer – faktisk anbefaler Lone og Søren, og du bruger bogen som netop et arbejdsredskab. Den skal ligge i køkkenet, og ikke stå og samle støv på bogreolen – et tip jeg hermed giver videre.

Kærligheden til både mad, mennesker, dyr og fødevarer samt de følelser som bogen formår at vække i læseren, trækker karakteren op på flotte 4/5 stjerner, og parkerer bogen som en anbefalet kandidat som dette års julegave.

 

4grise

Fakta:

Forfattere: Lone Landmand og Søren Sørøver
Forlag: Det Flydende Forlag (Lone og Sørens eget forlag)
Sidetal: 224
Vejledende pris: 249,-

Andre billeder

Lam

Lam

Grumpy apple

Grumpy apple

 

 

 

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *