Top Banner

Anmeldelse: Falsled Kro – Fynsk, fransk og fint

Tilbage i oktober, blev det aftalt sammen med hhv. Erland fra Fjordrejen.dk og Martin fra Rigeligtsmør.dk, at vi skulle ud og spise på Falsled Kro i det nye år. Lige siden har jeg gået og glædet mig. Torsdag d. 25 februar skulle blive dagen, hvor den fynsk/franske gastronomiske højborg blev besøgt – og det blev et besøg jeg sent vil glemme.

Anmeldelsen her vil fokusere på den mad og vin vi fik. Michel Michaud og Jean-Louis Lieffroy har huseret der, og i dag er det Per Hallundbæk der styrer køkkenet. Selve kroen har en lang historie, som du kan læse mere om her,  hvilket jeg vil anbefale at du gør.

Ankomst hos Falsled Kro

Bordet er bestilt til kl. 18:30. Vi ankommer lidt før, så der også er tid til at få taget lidt billeder. Her ses kroen fra vejen af.

Falsled Kro
Falsled Kro

Kroen har heldigvis åbent.

Der er åbent
Der er åbent

Læsere af bloggen her, vil efterhånden vide, at jeg har en “mindre” forkærlighed for champagne. Når jeg er i byen for at få et måltid mad, er det også min klare holdning, at et godt glas champagne er den bedste form for velkomst. Både fordi det smager godt, men også fordi det gør munden klar til det måltid der skal nydes. Falsled skuffer naturligvis ikke – vi får “husets” champagne, på alle tre druer (Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay). Friskt og læskende, en anelse tørt – et fornuftigt glas.

Champagne - Den bedste form for velkomst
Champagne – Den bedste form for velkomst

Mens vi nyder champagnen kan vi studere den meget smukke pejs. I det hele taget er det et vidunderligt område at nyde sin champagne i – her er hjemligt og hyggeligt.

Pejs
Pejs

Til champagnen bliver vi budt på snacks. Den første er et røget vagtelæg, rugchips og lidt salat. Ægget er desværre godt gemt, men det smagte dejligt.

Røget vagtelæg
Røget vagtelæg

Anden snack var stenbiderrogn, som lige et kommet i sæson. Herunder citronmarineret oksekød og lidt urter/salat der tilsammen udgør en lille tærte. Meget lækkert og velsmagende.

Stenbiderrogn
Stenbiderrogn

Så hyggeligt er der hos Falsled Kro.

Falsked Kro er hyggeligt
Falsked Kro er hyggeligt

Middag på Falsled Kro

Efter vi har nydt vores champagne og snacks i en lille halv time, bliver vi budt ind i restauranten, hvor der er gjort klar til os – men selvfølgelig først når vi selv er klar. De har klargjort en seks-retters menu til os, og spørger om vi vil vide hvad vi skal indtage. I fællesskab bliver vi enige om, at vi hellere vil lade os overraske – dog havde jeg studeret deres menukort hjemmefra – og det så lovende ud!

Vi finder vores plads, og tjenerne sørger for, at vi er godt tilpas.

I hvidvinsglasset får vi et glas hvidvin fra Sancerre i Frankrig. Vinen havde en interessant måde at præsentere hyldeblomst på. I hvidvin er hyldeblomst for mig normalt lidt saftevands/sødt repræsenteret, i dette glas var den meget afrundet og blød i sin næse. Smagen var frisk og syrlig, men afveg aldrig fra den afrundede hyldeblomst. Lækkert glas vin, som passede godt til vores pighvar.

Les Chasseignes - Sancerre
Les Chasseignes – Sancerre

Første ret er syltet pighvar toppet med glaskål og sprødstegte skiver af jordskok. Saucen er en skilt sauce på muslingefond, fløde og lidt olie. Pighvaren var meget blid, og garnituren komplimenterede den sarte fisk helt perfekt. Saucen var ligeledes og mild, men utroligt lækkert.

Som en ret der skal åbne op for et helt måltid fordelt på 6 (som faktisk blev 7) retter, var denne en vidunderlig start.

Pighvar og jordskokker
Pighvar og jordskokker

Næste vin er et glas hvid bourgogne. Vinen overvælder os i glasset med sin duft af fad. Den har fået 18 måneder på nye franske fade – der er altså god fart på fadet her! Vinen er dejligt blød og behagelig at drikke, og fadet komplimenterer også vinen rigtigt godt.

Les Chaumées - Bourgogne
Les Chaumées – Bourgogne

Anden ret er et stykke dampet torsk, toppet med knivmusling og broccoli. Saucen er en havesyresauce, lavet på… masser af havesyre og godt med smør.

Der findes to måder, at få sin torsk på. Den som alle andre kan lave, og så den som Falsled kan.

Jeg har aldrig fået en så perfekt tilberedt torsk. Ufatteligt mør, saftig og velsmagende. Strukturen i fisken kan og skal opleves. Torsken faldt fra hinanden i store flotte flager, og fisken var på alle måder en vidunderlig oplevelse.

Havesyresaucen komplimenterede det lidt fede fra fisken helt perfekt. Masser af syre, med smagsnoter der bringer en frem til forårets dufte og smage.

Alle tre ved bordet tabte kæben over denne ret. Vi var glade. Meget glade.

Torsk og Knivmusling
Torsk og Knivmusling

Mens vi er helt overvældede over kvaliteten og velsmagen i torske-serveringen, kommer tjeneren forbi, for at fortælle os, at køkkenet har lavet en ekstra ret til os, som de synes at vi skal smage. Martin spotter i køkkenet, at der er noget fritering i gang – og så ved vi godt hvad klokken er slået.

Per Hallundbæks signaturret: Sprødt hønseæg.

Da jeg i forvejen havde studeret menuen hos Falsled Kro, var jeg en anelse skuffet over, at der ikke var sprødt hønseæg på menuen. Derfor blev jeg også ekstraordinært glad, da vi alligevel var så heldige, at få det serveret.

Sprødt hønseæg laves ved at porchere et æg, som derefter paneres i mel, hvide og panko/rasp. Slutteligt friteres det sprødt lige inden servering. Herfra findes der et utal af måder hvorpå men kan præsentere sit sprøde hønseæg. Denne version var ganske enkel med et stykke røget ål som var toppet med lidt karse.

Jeg forstår godt, at dette er en signaturret. Det er så simpelt, men alligevel så imponerende lækkert. En ret der i høj grad illustrerer hvad råvarernes kvalitets og køkken-teknik kan resultere i.

Vinen vi fik til var den samme fadprægede bourgogne som vi fik til torsken – den passede perfekt til.

Sprødt hønseæg
Sprødt hønseæg

Og ja. Blommen var indbydende og dejligt flydende.

Flydende blomme
Flydende blomme

Aftenens tredje glas vin var fra Beaujolais i Bourgogne. Vinen var på 100 % gamay, og skulle gå sig til masser af trøffel. I næsen var der godt med saft, ingen overraskelser. Meget “beaujolais-agtig” i sit udtryk. Et udmærket glas vin.

Morgon - Beaujolais, Bourgogne
Morgon – Beaujolais, Bourgogne

Menuen tredje ret (og aftenens fjerde servering) var smørstegt porre, en skum på sherry og (brunet?) smør samt en diskret mængde trøffel.

Okay. Rigelige mængder trøffel – men sådan skal det også være.

Utroligt simpel og velsmagende ret, hvor trøflen står først for.

Trøffel er en luksusspise, som jeg holder meget af. Det samme gør sig gældende for mine medspisere, og der går meget få minutter, før vore tallerkener er tømte. Vi taler ikke så meget sammen her – trøflen er i centrum.

Simplicitet og kvalitet er de to ord der beskriver denne ret.

Porre og trøffel
Porre og trøffel

For første gang i aften forlader vi de franske vine, og bevæger os nu til Piemonte. Vinen er på både barbera og nebbiolo, og til trods for, at jeg havde proklameret, at det er meget få italienske vine der interesserer mig, så måtte jeg krybe til korset og erkende, at denne vin var skøn.

Fuld af solbær i næsen samt et krydret udtryk. Vinen var meget tør, jordagtige noter og godt med tanniner. Skøn vin.

Pin 2010 - Piemonte
Pin 2010 – Piemonte

Aftenens “hovedret” var et stykke rosastegt duebryst toppet med hasselnødder, syltede mini-vindruer, selleriskum, citrontimian og saltede duehjerter.

Ved siden af en cannelloni fyldt med confiteret duelår, en sauce på fond og rødvin samt lidt bøgehatte.

Due var (selvfølgelig?) helt perfekt tilberedt. Citrontimianen og druerne gav et let syrligt modspil, der matchede fuglen helt perfekt. Det saltede duehjerte var en førstegangsoplevelse for mig – og forhåbentligt ikke den sidste.

Cannellonien var helt fantastisk. En dejlig fedme med let sart smag af fjerkræ. Utroligt præcist og velsmagende.

Saucen var som en god indkogt glace nu engang er. Lækker, klistret og fuld af velsmag – og sådan skal det også være.

Anretningen i sig selv er et kunstværk. Prøv bare at kigge på det flot anrettede duebryst.

Due og selleri
Due og selleri

De første 4 (5) retter fik vi spist relativt hurtigt (ca. 1,5 time) – ikke fordi vi blev presset, overhovedet, men fordi det er små og veltillavede retter, der skriger på mere.

Og mere fik vi.

Ind kommer tjenerne med hele tre(!) glas vin til næste “ret”, som er Falsled Kros berømte ostebord.

Vin til osten
Vin til osten

De tre vine var fra venstre (nedenstående billede) hhv. Chenin blanc, Chardonnay og spansk hedvin. Jeg har desværre ikke meget mere at byde ind med her, da der var så meget information, og så meget ost, der skulle tages stilling til – som du kan se på næste billede.

De tre vine til osten
De tre vine til osten

Oste-“serveringen” hos Falsled Kro, som i virkeligheden er et helt ostebord, er efterhånden blevet meget berømt – med god grund.

Herunder ses 30+ forskellige franske og danske oste af forskellig karakter.

Tjeneren tager sig god tid, og fortæller om konceptet, ostene mm.

Vi beder tjeneren om at lave en ostetallerken til os, og han sørger for, at vi alle tre får en forskellig tallerken.

Falsleds berømte ostebord
Falsleds berømte ostebord

Min tallerken bestod af disse seks flotte oste. Jeg er på ingen måde osteekspert, og har derfor også lidt svært ved at gengive præcist hvad jeg fik. Der var alt fra mild gedeost, til ko-ost med saltlage, rødkitost mm. til utroligt intens blåskimmel.

Alle ostene var utvivlsomt af høj kvalitet, og det var nærmest en hel rejse ind i ostens verden. Tilbehøret til osten var lidt brød, hybenkompot, syltede valnødder mm.

Alt i alt utroligt lækkert, og rent faktisk valgte jeg at få en “lille” tallerken med fem yderligere oste – en beslutning jeg fortrød, mest fordi jeg blev meget, meget mæt.

Ostetallerken
Ostetallerken

Som om den store ostetallerken ikke var nok, så får man også en lille tallerken med et par gode store flager 4 års parmesan samt nogle skiver Gammel Knas fra Arla Unika. Siruppen var lavet på alverdens frugter fra Falsled Kros egen have, og smagte fortrinligt.

Parmesanen var knastør og utroligt velsmagende, og Gammel Knas er, for mig, bare en fantastisk “snack”-ost.

Jeg forstår godt hvorfor osteserveringen hos Falsled Kro er så berømt som den er. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, og sjældent kommer jeg nok til at opleve det igen.

Du skylder dig selv at prøve det.

Parmesan og gammel knas
Parmesan og gammel knas

Aftenens sjette og sidste vinservering skulle føre os tilbage til Frankrig. Nærmere bestemt Loire. En dejlig frisk vin, der skulle gå til desserten, som var en såkaldt “snebold”.

Chaume 2013 - Louire
Chaume 2013 – Loire

Aftenens sidste ret var denne visuelt appellerende “snebold”. Øverst ses en snebold af hvid chokolade, fyldt med en mousse/skum af en art og lidt blodappelsin. Under den en tuille tilsat lidt syrligt, som jeg tror også var blodappelsin.

Under lå der en blodappelsinsorbet, et par stykker citrusfrugt og nogle små sprøde marengs.

Hvid chokolade kan hurtigt blive meget voldsomt i en dessert. Denne var dejligt let i smagen, og lavet på en chokolade af fornuftig kvalitet. Inden i var der den blødeste og sødeste lækre mousse/skum, samt lidt blodappelsin af udefinérbar art. Muligvis tilsat lidt likør.

Sorbeten var ualmindeligt vidunderlig. Fuld af smag, dejlig konsistens, og det perfekte modspil til det lidt fede fra “snebolden”.

En tuille er altid lækkert, men Falsled Kro formår at tage den franske kiks op på et niveau, som jeg ikke har oplevet før. Den var lige lidt mere sprød, lidt mere velsmagende og generelt bare helt perfekt.

Ordet perfekt er i øvrigt et prædikat desserten som helhed skal have. Jeg var forelsket, og mine medspisere var også godt tilfredse.

Snebold
Snebold

Åben snebold og tuillet brækket i stykker.

Åben-snebold
Åben snebold

Vi har nu ramt et stadie, hvor vi er godt mætte og tilpasse.

Tjenerne byder os på en kop kaffe, hvilket vi takker ja til, så længe vi kan få lov til at nyde den i pejsestuen.

Til trods for al den gode mad, bliver vi lige budt på en sidste lille servering af spiselige sager: petit fours. Utroligt delikate, især den runde kugle med noget frugt indeni var helt fantastisk.

Mens vi nyder vores kaffe og petit fours, kommer kokken ud og taler med os. En utroligt behagelig samtale, hvor vi får svar på alle vores spørgsmål, der primært omhandler den eminente torsk, og tilberedningen af denne.

Klokken ca. 23, efter 4,5 time i hænderne på Falsled Kro bliver vi afhentet, glade og veltilpasse oven på denne gastronomiske oplevelse af højeste klasse.

Petit fours hos Falsled Kro
Petit fours hos Falsled Kro

Aftenens medspisere.

Kaffe, Fjordrejen og Rigeligtsmør
Kaffe, Fjordrejen og Rigeligtsmør

Personalet hos Falsled Kro

Anmeldelsen har hidtil ikke talt så meget om det personale, som tog sig af os hele aftenen.

Fra start til slut blev der taget varmt og professionelt hånd om os, og hver eneste medarbejder formåede med professionalisme, passion for faget og hjertevarme at følge os helt til dørs.

De var dygtige til hele tiden at holde øje med os, og når der serverede mad og vin, var de også klar på en spøg eller to – dejligt afslappende i ellers meget fine rammer.

En særlig ros skal lyde til hele personalet – sjældent er der blevet taget så godt af mig, som der blev det hos Falsled Kro.

Bedømmelsen

Falsled Kro var en oplevelse jeg som tidligere nævnt sent vil glemme. Maden var af højeste klasse, vinen var velafstemt og velsmagende, personalet var professionelt og hjertevarmt og selve kroen og dens omgivelser er et kapitel helt for sig selv.

Prisen for en sådan oplevelse kommer ikke billigt. Kvalitet koster siger man. De seks retter med tilhørende vinmenu beløber sig i 2100 kr. Men så mangler man heller ikke noget – overhovedet.

Jeg mener, at en oplevelse som den vi fik vil være alle pengene værd, og selv om det var mit første besøg hos Falsled Kro, så er jeg overbevist om, at det ikke er det sidste.

Karakteren kan ikke ende på andet end 5/5. Det er en restaurant der støber en helhedsoplevelse ud over det sædvanlige, og spørgsmålet er i min verden ikke om Falsled Kro får en michelin-stjerne, spørgsmålet er nærmere hvornår.

Falsled Kro
Assensvej 513
5642 Millinge
www.falsledkro.dk

5grise

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

2 Kommentarer

Skriv en kommentar